Прощъпулник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

прощъпулник, бебе, стъпки

Прощъпулникът е стара българска традиция, запазила се и до днес, която е свързана с прохождането на бебето. Добре е да се направи, когато малкото човече вече може да върви само и направи първите си стабилни крачки без твоя помощ, а и това е моментът, в който предопределяте професията, към която ще се ориентира вашето дете, когато порасне.

Според църковните вярвания, най-добрите дни да почетеш събитието, са понеделник, сряда и неделя.

Важен елемент при правенето на прощъпулника е обредната питка. Тя се замесва от майката на детето и по стар български обичаи, когато тестото е готово, детето стъпва върху него, за да остави отпечатък от крачето си.

Може да поканите близки роднини и приятели на детето, които, заедно с вас, да споделят емоцията от това важно събитие.

По традиция, за да предопределите бъдещата професия на вашия малчуган, трябва да наредите на бяла пътека (може да използвате бял чаршаф) различни предмети, които е добре, да не са познати на детето и да не са в ярки цветове, за да не му привличат вниманието. Може да сложите каквито искате неща – от блокче за рисуване и книга до мишка за компютър, това е лично ваше решение. Важното е предварително да намислите кой предмет за какво е, а не да гадаете след това. Ето някои примерни предмети, които може да сложите на прощъпулника и какво символизират те:

Книга – учен, учител
Химикал – писател, журналист
Игла, кука, конец – шивач, моделиер
Компютърна мишка или клавиатура – компютърен специалист, програмист
Дреха – дизайнер, стилист
Кубче – архитект, строител
Спринцовка, слушалки, термометър – лекар, медицинска сестра
Отвертка – техник
Грим – гримьор
Ножица, гребен – фризьор
Топка – футболист, спортист
Черпак – готвач, кулинар
Вестник – журналист, репортер
Играчка – актьор
Диск – музикант

Когато питката е готова, наредете предметите в единия край на пътеката и търкулнете погачата, за да тръгне детето след нея. Според поверието, който от предметите хване бебето, с това ще се занимава. Понякога се случва да хване първо питката, за това гледайте да го нахраните преди това, за да избегнете комичната ситуация.

След като вашето съкровище е направило своя прощъпулник, време е всички да хапнете от питката за здраве. Обикновено се яде с мед и сирене като първото отчупено залче се дава на детето. 

Годините и традициите в различните региони са създали различни варианти на този обичай, от който, важното е, да вземем приятните емоции, гледайки как нашият малък наследник избира своята съдба. Дали има достоверност в резултата от прощъпулника -само времето ще покаже.

 

   Рецепта за ритуална погача

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

59,963 преглеждания

Comments are closed.