Защо раждането е върхът!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

heaven_pregnant

Авторката Черил МакДоналд е основател на YogaBellies, където е основен инструктор по пренатална йога, подготовка за хипнотично и медитативно раждане, в което няма място за болка, крясъци, обезболяващи или каквато и да е друга външна намеса. Тя вярва, е раждането може и трябва да бъде едно прекрасно тихо и чувствено преживяване и е успяла да научи хиляди майки да го правят така в собствения си живот. … Но един ден Черил също се изправя пред това изпитание. Прочетете нейния разказ!

 

 
Като пренатален йога учител, аз бях безкрайно оптимистично настроена за раждането на първия ми син. Подготвих се за моето раждане с помощта на добре позната хипнотична програма за раждане (която аз също преподавах на други майки) и бях 100% готова да бъда тиха, мирна и да нямам болки по време на раждането. Практикувах всеки ден в продължение на девет месеца, а след това раждането ми нямаше нищо общо с това, което бях планирала.

От разстоянието на времето, трябва да кажа, че имах най-невероятното, красиво, естествено и бързо раждане (около 5 часа от началото до края.) Но далеч не изглеждах като ведрите дами във видеоклиповете за хипнораждане, които ми обещаваха тихо и безболезнено раждане.

Въпреки това, не мога да кажа, че моето раждане беше болезнено. В най-лошия случай беше неудобно и на моменти, дяволски трудно. На моменти бях медитативна, дишайки дълбоко, звучно, без да обръщам внимание на някой друг освен на моето бебе, погълната от моето раждане. Друг път бях пълна с адреналин, говореща с бебето ми: “Хайде, малко момче! Ние можем да направим това, хайде, малко човече, обичам те, обичам те толкова много!”

Раждането е най-удивителното, удовлетворяващо преживяване, което съм имала. Няма значение как изглежда, най-важното нещо е този разкошен малък човек, който трябва да обичаш до края на живота си.

След като преминах през своето собствено раждане, знам няколко неща, който искам да кажа на всички жени:

Позволете си да сте шумна!
Имаше и моменти по време на раждането, когато бях шумна. Произведох МНОГО звуци и бях шумна, и се гърчех и танцувах наоколо. Дори мучах като крава през голяма част от раждането ми. Казвах произволни неща на акушерките и съпруга ми: “Майк, по-добре се увери, че тези торби с боклук ще са разкарани от входната врата, когато се прибера вкъщи!”

Да видгаш шум, докато раждаш е фантастичен начин да се освободиш стреса. Крещенето губи много от така необходимата енергия и дори може да се уплашите, когато се чуете да крещите. Но не се страхувайте да бъдете шумни: мучане, пъшкане, стенание, пеене на песни! Изхвърлете всичко навън, само го направете позитивно! 

Без значение какво ще се случи, НИКОГА не се чувствайте, че сте се “провалили.”
Бях късметлийка да имам едно прекрасно естественото раждане. Тогава защо все още се чувствам, до известна степен, че съм се „провалила?”

Защо не бях тиха като майките в родилните видеоклипове (защо трябваше да съм тиха и какво му е лошо на викането)? Защо бях толкова невъздържана и трябваше да вдигам шум и да седя в тоалетната 2 часа? Защо плацентата ми не се отдели от утробата ми в края? Какво не беше наред с мен, че всички тези други жени имаха красиви, мирни, тихи раждания, а аз не можах да направя това? Моето раждане беше невероятно, най-значителното духовно преживяване в живота ми. Но не беше като на филма. 

След като съм преподавала аз самата раждане под хипноза, наистина мислех, че всеки, който не е постигнал картината си на тихо раждане или не се е упражнявал достатъчно, бил е слаб или е бил обект на специални обстоятелства. И ето ме, без особени обстоятелства, вероятно с прекалена практика и не считам себе си за слаба. Просто не можех да си мълча по време на раждането.

Не се настройвайте за нереалистични очаквания за мълчание и безболезнено раждане. Това е обречено на „провал”. Приемете опита на раждането с цяло сърце: образовайте се, открийте вашите най-ефективни техники за удобство и имайте поддържащи хора около себе си. Родете, където сте чувствате най-удобно и в безопасност. Но никога не се сравнявайте с тихи раждащи ангели. Това не е така за по-голямата част.


Запомнете, че всяко раждане е различно…

Статията продължава на следващата страница…

giving-birth-rajdane1

Запомнете, че всяко раждане е различно!
Замислих се за майките, които учих през годините и около половината от тези мами имаха своите тихи, мирни, безлекарствени раждания. При останалите майки нещата са се развили различно.

Някои са имали извънредни обстоятелства, които са довели до намеса или обезболяващи лекарства. Не може да планирате всичко за раждането, а понякога възникват извънредни обстоятелства. Други не са издържали болката и са поискали обезболяващи. Някои ги е боляло, но са продължили. Много от тези майки са упражнявали техниките ежедневно. Не е имало физиологична причина, поради която тези майки да чувстват болка, а други не. Но това не е било раждането от филма. Не е било раждането, което съм показала на хората в клиповете или за което съм им разказвала.

Не забравяйте, че възприятието на всеки за болка е различно. Това, от което се нуждаете е индивидуални средства, които ще работят за вас, а не за мнозинството. Раждането е много индивидуален опит, ето защо е толкова важно да знаете и разбирате своите механизми за справяне преди раждането.

Отървете се от вината

След раждането се срещнах с майки и говорихме за раждането им и техния опит. „Добре ли е минало?” или „не е минало съвсем по план?” Чувах майки да се опитват да “оправдаят” или обясняват защо за вдигали шум или са използвали медикаменти за облекчаване на болката. Чувах вината в гласа им, като че ли те по някакъв начин са ощетили бебето си или са го разочаровали, като са направили тези неща. Не можех да го понеса!

Това са жени: майки, с красиви малки бебета, които са преминали през най-силното изживяване на живота си, които сега страдат от силна вина, защото тяхното раждане не съвпада с красивата картина, която аз съм им показвала в клиповете. Да, някои жени (няколко) имат тихо, спокойно, безболезнено раждане. Но не всяка!

Повечето жени са преминали през едно прекрасно изживяване, но са останали с впечатлението че не се е случило така както трябва, заради картината, която аз съм им описвала. Жените трябва да бъдат научени на реалистични резултати при раждане, не на фантастични планове за раждане.

Един размер не е приложим навсякъде: разберете какво ви облекчава ПРЕДИ раждането
Всяка жена е различна. Раждането е различно преживяване за всяка майка. Няма смисъл да се предположи, че всеки има същия отговор за нови преживявания. Няма логика да предполагаме, че всеки откликва еднакво на нови преживявания. Не е логично да предполагаме, че някой, който има проблем с това да се отпусне в ежедневния живот, изведнъж ще бъде в състояние да го направи в разгара на едно всеобхватно преживяване като раждането.

И не, хипнозата няма да работи за всички. Облекчение на стреса за един човек може да е вдигането на шум, или танци, или пеене, или може да е седене тихо, дишайки и отгегляйки се навътре.

Бременността и раждането са едно пътуване на себепознание и ние трябва да бъдем честни със себе си за страхове ни от родителски грижи и раждане, и да се стремим да разберем какво наистина ни облекчава, когато сме под напрежение. По време на раждането сме такива, каквито и в живота, така че това, което ни облекчава сега е много вероятно да ни облекчи по време на раждането.

Обградете се с поддържащи хора
Някои майки ще изпитат болка при раждането и ще имат нужда от интервенции. И ако раждането стане наистина болезнено или възникнат медицински обстоятелства, според които майката се нуждае от лекарства или интервенции, това означава ли, че тя е по-малко майка? Или, че раждането й е по-малко валидно от моето? Категорично не.

Имаме нужда жените да се подкрепят. Ние не се нуждаем от избрана от нас група от майки, които са имали естествен, позитивен родилен опит и могат да кърмят, и да носят детето си в слинг и да спят с него и си вирват носовете пред майки, които не могат – или не са избрали – да правят тези неща.

Ние също не искаме да бъдем заобиколени от група жени, които ни набутват техните отрицателни истории за раждане, защото гаранция, че една страшна история е тази, която ще се прикове в съзнанието ви и ще ви кара да се тревожите.

Раждането е ВЪРХЪТ!…

Статията продлжава на следващата страница…

momy_rocks

Раждането е ВЪРХЪТ!

Да, раждането е трудна работа. Но това не означава, че не може да бъде най-невероятното преживяване в живота ви. Не бих разменила този ден за който и да е друг и ако е имало някаква болка, тя е била изтрита от съзнанието ми, преди да се е появила. Като добър бойскаут, бъдете подготвени, но също така и бъдете подготвени за неочакваното. И след това просто позволете природата да се справи. Имате възможността да прегърнете и да се насладете на раждането, така че, моля ви, не се плашете. Това е нашата сила, която ни прави жени.


За автора:

Черил МакДоналд е основател на YogaBellies http://www.yogabellies.co.uk/, специализиран в пренатална йога и подготовка за естествено раждане. Тя създава http://www.birthrocks.co.uk/ и е обучила над 70 YogaBellies учители по света и работи с раждащи жени почти десет години. Тя е майка на едно прекрасно тригодишно и живее със съпруга си в Уест Енд в Глазгоу.

Източник: thegreenparent.co.uk

Прочетете още:

velislava  Един курс, седем различни раждания. Раждане 3. Велислава

Birthstory_Milena  Един курс, седем различни раждания. Раждане 2. Милена

maika%20i%20novorodeno  Химията на естественото раждане

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

Етикети:

3,282 преглеждания

Comments are closed.