Неконвенционално за къпането на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 baby_bath

Реших, че ще бъде от полза да преведа и адаптирам за българския читател част от един полезен според мен наръчник на италианските родители, който намерих в интернет.

 

„Стандартните“ продукти

Достатъчно е да имаме минимални познания по химия, за да установим, че голяма част от продуктите в супермаркета или аптеката, съдържат опасни и вредни съставки. Така например минерално олио, течен парафин и вазелин се съдържат в почти всички конвенционални продукти за бебета и деца. Производни са на петрола, замърсяват, не са биоразградими, наскоро са включени от Европейската директива в списъка на канцерогените от клас II. Едно много известно бебешко олио, рекламирано от години за “грижата за бебето”, на практика е съставено почти изцяло от течен парафин. Прочетете етикета на задната част на флакончето и ще ги видите със собствените си очи. При изучаването на съставките на най-продаваните продукти за бебета и деца се оказва, че често специалните продукти за “грижа за новороденото” са по-лоши дори от тези за възрастни.

 

Къпането на бебето

Противно на всичко, на което ни учат рекламите, бебето няма нужда да бъде къпано със специални измиващи продукти. Не е нужно да сме лекари или специалисти, за да стигнем сами до заключението, че колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да внимаваме да не влиза в контакт с всички тези синтетични продукти, присъстващи в ежедневието ни. Още повече, че парфюмните композиции, съдържащи се в почти всички продукти за къпане го дезориентират и дразнят. Няма да издам никаква тайна, ако просто повторя твърдението на педиатрите, че новородените се ориентират в заобикалящия ги свят, намират комфорт и сигурност точно чрез миризмата на мама, татко, на братчето, сестричето, дома, тоест естественото. Всякакъв тип парфюми, даже тези, съдържащи се в перилните препарати и омекотители, дразнят бебето, понякога дори много силно. Кърменето може да се превърне в трудност, ако контактът с гърдата е възпрепятстван от непознати миризми.

Най-простото решение за къпането на детето е да се приготви ваничка, в която е разтворена 1 чаена лъжичка натурално царевично или оризово нишесте. Нишестето деликатно измива кожата на бебето и възвръща минералните соли, отделени от кожата във водата за къпането. Това е най-обикновен продукт, на много ниска цена. Ако детето страда от дерматит, е добре да се използва само царевично нишесте. Същото важи и за възрастни с този проблем. Ако косичката на бебето е малко, този прост продукт е напълно достатъчен за да я поддържаме чиста, необходимо е да я измием деликатно с подходяща гъба, потопена във водата с нишесте във ваничката. Ако бебето има много коса, може да се използва бебешки био шампоан, като внимавате да е в много малко количество и го разтворете във вода преди да го положите върху косата на бебето (не го съхранявате предварително разреден, има вероятност да се развали!). Колкото и да звучи странно в общия тон на веселите реклами и прекрасния дизайн на марковите стандартни продукти за бебета, не ги използвайте. Никой от тези продукти не издържа “изпита” за съдържание на безвредни съставки. Другият вариант е да се избере бебешки сапун без аромат, който съдържа безвредни компоненти, като го натъркате на дланта си след това масажирате леко косичката на бебето, след което внимателно я измийте. Вариантът със сапуна е както по-икономичен, така и по-щадящ за околната среда. Което означава по-малко опаковки (флакончета) за шампоани и душгелове, по-малък обем транспортирани стоки, по-малко въглероден двуокис отделен в атмосферата като резултат от транспорта на стоки. Дали е необходимо да използваме безопасни продукти, но предназначени точно за бебета и деца? Да, кожата на бебетата и децата е по-деликатна от тази на възрастните, затова някои продукти, дори органични или натурални, които са добри и безвредни за възрастните могат да са агресивни за най-малките.

 

Мазане на бебето след къпане

След къпането можем да масажираме бебето с подходящо олио, забележете, можем, не пиша трябва. Целта е да хидратираме нежната бебешка кожа. Ефикасно е простото чисто бадемово масло, добре е да е био. Тъй като е много икономично и не би трябвало да съдържа консерванти, то бързо се разваля. Затова купувайте малки разфасовки и съхранявайте в хладилника, отлейте от него и дръжте подръка на стайна температура в едно съвсем малко шишенце за незабавна употреба. Слънчогледовото олио от био произход също е добър вариант, по-леко е и няма мирис. Като алтернатива на пазара има сертифицирани безвредни бебешки масла. Много родители имат предразсъдъци по отношение използването на прости домашни продукти и предпочитат продуктите от супермаркета. Необходимо е да споменем минералните масла, които за съжаление се съдържат в изобилие в продуктите за деца и възрастни.

 

Petrolatum, paraffinum liqiudum, minera oil

Рaraffinum liquidum (течният парафин) реално не е производен на петрола, по-скоро е негова “фракция”, практически е … хм .. петрол. И се съдържа в много продукти, най-вече на марката Johnson&Johnson. Сещате се за тяхното бебешко олио, нали? Законовата вратичка е следната: течният парафин се смята за канцерогенен поради това, че е замърсен (с други химикали), но ако производителят твърди, че неговият течен парафин е чист, то може да го влага в козметиката. Защо го прави? Защото е евтин и не се разваля. В продуктите ролята му е на кондиционер, разтворител, емолиент.

Тъй като е логично, че няма как да добави влага в кожата, единственото хидратиращо свойство, което би могъл да има е да ограничи изпаряването на водата от повърхността на кожата, парафинът “хидратира”, образувайки бариера между епидермиса и въздуха. Тази бариера обаче е неестествена, съставена е от молекули, различни от тези на хидролипидния слой на кожата (сместа от мазнини и вода върху епидермиса, което представлява натуралната хидратация). Дишането на кожата е затруднено, микробите върху епидермиса се оказват в “капан” под парафина, и причиняват раздразнения, особено върху по-чувствителните кожи. Някои бебета страдат от истински “петролен дерматит”.

Ето ги съставките по INCI на популярното бебешко олио на Johnson: paraffinum liquidum (течен парафин като основна съставка), isopropyl palmitate (втори емолиент за желаната гъстота), parfum PPT1397 (синтетичен парфюм). Разчитане на INCI: изброяването на съставките започва с тези с най-голямо количество, съдържащи се в продукта.

 

Статията е предоставена от: organichno.com

Превод Валентина Петкова, Източник: Mondo Bimbo, http://www.promiseland.it/


Прочетете още:

 

Рязане на ноктите на бебето
Пъпчето
Грижа за кожата на новороденото
Къпане на порасналото бебе
От какво се нуждая за къпане на бебето си?
Как да се науча да къпя бебето си
Съвети за перфектното къпане
Как да къпем бебето във ваничка
Как да къпем бебето
Как да къпем бебето и какво ни е нужно
Масаж на бебето
Къпане на бебето


 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,321 преглеждания

Comments are closed.