10 причини да използваме многократни пелени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_nappies

“Памперсите не са най-доброто нещо за бебето” – това ми казаха моите родители, когато бях бременна с първото ми дете. “Да пера пелени в 21 век? Как ли пък не!” – помислих си аз, млада и съвременна бъдеща майка. Разбира се, не го казах на глас, но не пропуснах да мина през магазина и да се запася с пелени за еднократна употреба за бъдещото бебе. Няколко месеца по-късно изхвърлях по един голям чувал боклук на ден и почти всеки ден във форума се натъквах на истории за 3-4 годишни деца, които не могат да се отучат от памперсите. Тогава разбрах защо все повече модерни родители в днешно време избират да използват пелени за многократна употреба и че моите родители са били прави. Причините за това не са никак малко, ще се спра на 10 от тях:

1. Екология

Производството на пелени за еднократна употреба нанася изключително сериозен удар на околната среда. Използва се огромно количество енергия, вода и гориво,  изсичат се милиони дървета, а при избелването им във въздуха се отделят токсични вещества (диоксини и фурани). Над 80% от децата в развитите страни използват памперси, а за всяко едно дете са необходими към 4-5 хиляди броя, докато се научи да използва гърне. Нищо чудно, че това е един от основните битови замърсители, който буквално препълва сметищата. Лошото е, че остават там за доста дълго време – според различни източници пелените за еднократна употреба се разграждат между 250 и 500 години. Разбира се, за прозводството, а след това и за прането на многократни пелени също се използва немалко количество ресурси. Но все пак екологичният отпечатък от тях е несравнимо по-малък, особено като се има предвид, че нищо не се изхвърля, а с едни и същи 10-15 бр. пелени можете спокойно да отгледате три и повече бебета.

2. Здраве 

Някои леки и по-тежки здравословни проблеми при децата се свързват с използването на еднократни пелени – това са алергии, кожни дразнения, проблеми с репродуктивната система при момчетата, срастване на срамните устни при момичетата, енуреза и др. Разбира се, когато памперсите се изполват правилно, сменят се редовно и кожата се оставя да диша, вероятността това да ви се случи не е голяма. Но все пак рискът да възникне проблем се увеличава, особено ако детето е предразположено към това. Има съмнения, че някои химически вещества, използвани при производството на еднократни пелени, не са напълно безопасни за бебето. Например, същият този попиващ гел SAP, който превръща течността в гел, беше изтеглен от производството на дамските тампони, защото се свързва със синдрома на токсичния шок. Повечето многократни пелени са произведени от естествени материи, преминали минимална обработка. Често са неизбелени, не се използват бои и химикали. Ако са от органични материали, това означава, че не са използвани пестициди и хербициди при отглеждането им. От гледна точка на здравето на бебето това със сигурност е по-добрият вариант.

3. Комфорт

Възможно е памперсите да не причинят никакви здравословни проблеми на бебето, но със сигурност то няма да се чувства комфортно с тях. Че са сухи, сухи са, но това не е достатъчно. Покриват много голяма площ от миниатюрното телце на бебето и не позволяват на кожата му да диша. “Дишащите” памперси са нищо повече от рекламен трик, защото след като влагата попадне вътре, гелът я попива и се раздува и  тогава вече за никакво минаване на въздуха не може да става и дума. Малко възрастни хора са пробвали да носят денонощно найлонови гащи, но всички знаем колко много запарват изкуствените материи. Едно от най-големите предимства на многократните пелени, които са произведени от натурални материали (не всички са такива, затова прочетете етикета), е че са дишащи и вътре е много по-прохладно и комфортно.

4. Семеен бюджет

На пръв поглед пелените за многократна употреба изглеждат скъпи, но това е оптическа измама. За еднократните пелени давате поне двойно повече пари, но постепенно и неустено. Направете си простичка сметка – колко пари струва един пакет памперси? За колко време свършва? Колко пакета ще са ви необходими, ако ги използвате за 2 години, докато детето се научи напълно самостоятелно да използва тоалетната?

5. По-лесно отучване

Децата, които носят памучни пелени, усещат влагата след като се изходят и много бързо свързват двете усещания – нуждата да се изходиш и това, което следва. Според много специалисти, все по-късното приучване към гърне на децата през  последните десетилетия, е свързано именно с това, че с памперси децата се чувстват сухи, независимо дали са се изходили в тях или не. Или пък проблемът все пак е в майките? Памперсите са толкова удобни, че някои от тях буквално забравят за задачата си да приучат детето към гърне и го чакат само да “узрее”.

6. Чистота

Да, пелените за еднократна употреба са сухи, но хигиенично ли е детето да стои три часа с един и същи памперс, след като се е изпишкало няколко пъти в него? Не съм убедена в това. Никак не е приятна и химическата миризма, която идва от бебето. В идеалния случай памучните пелени се сменят веднага, когато е необходимо, но дори когато няма възможност за това (например, зимата, на разходка или когато бебето е заспало) със сигурност се сменят много по-често от памперсите.

7. Красота

Това разбира се е въпрос на вкус. Лично на мен всички памперси ми изглеждат еднакво, а гледката на един издут, пълен памперс е доста неестетична. Съвсем друго нещо са разнообразните, симпатични, шарени пеленки – на кръгчета, на звездички, розови за момиченце и сини за момче или пък напълно натуралните, които изглеждат много меки и нежни.

8. Спокойствие

Вече няма да се налага постоянно да ходите до магазина за да купувате еднократни пелени отново и отново. Нито пък да се карате с партньора си кой да изхвърли чувала с боклук.

9. Възпитание

В нашето консуматорско общество е много важно да възпитаме у децата си умението да се отнасят внимателно и пестеливо към вещите, към ресурсите и околната среда. Толкова сме свикнали да купуваме неща, които не са необходими, и да изхвърляме това, което вече сме използвали, че отнема известно време и усилие да се отучим от това. Няма начин да променим живота си и навиците си изведнъж, но бихме могли да започнем с малки стъпки. Например, да използваме многократни пелени.

10. Удовлетворение

След като сме се погрижили по най-добрия начин за здравето и комфорта на бебето си, намалили сме осезаемо екологичния отпечатък на нашето семейство и сме спестили значителна сума на семейния си бюджет, определено се чувстваме удовлетворени и много доволни от себе си!

Всички тези и още много други причини ме накараха да се откажа от памперсите напълно и окончателно, когато големият ми син беше на 10 месеца. Второто си дете отгледах с памучни пелени от самото начало. Не че имахме кой знае какви проблеми с памперсите. Няма спор, удобни са, наистина – сваляш, изхвърляш и забравяш. Просто не са най-доброто нещо, нито за бебето, нито за планетата.

Автор: Олга Дукат, www.estestveni-idei.com


Прочетете още:

maika%20s%20novorodeno%20(2)   За връзката ни с новороденото

breastfeeding-newborn   Кърмене при настинка и грип

baby_toe   Бебешката млечница

girl-bath  Колко точно зелена е зелената козметика?

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,227 преглеждания

Comments are closed.