Бебешката млечница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_toe

* Млечницата е гъбично възпаление, което трябва да бъде консултирано със специалист. Тази статия има за цел да ви предложи природни средства за преодоляването му, но не и да замени лекарското мнение.

Млечницата е инфекция в устата на бебето, причинена от прекомерно разрастване на броя на Candida Albicans – вид гъбички, които обикновено присъстват в организма ни в по-малки количества. При бебето тя се получава по време на кърменето чрез зърното на гърдата на майката и като краен резултат – в устата му. Вътрешната страна на бузките и гърлото на бебето може да изглеждат по-зачервени от обикновено и езикът да е обложен в бяло, а може даже да видите и бели джобчета от гъбички по вътрешната страна на бузките или ъглите на устичката му.

Млечницата може да се появи като ефект от антибиотиците, вземани от майката по време на бременноста. Антибиотиците могат да убият добрите бактерии, които са най-важни за човешкото тяло в борбата срещу лошите бактерии, причиняващи инфекции. Млечницата също може да бъде причинена от майките, които приемат антиацид или които не си почиват достатъчно, от стрес, алергии или от ранички на гръдните зърна, придобити по време на кърменето.

Малките бебета са много по-предразположени към млечницата в сравнение с възрастните хора, защото тяхната имунна система е незряла. Техния организъм не е способен да ограничи размножаването на тези гъбички така ефективно както при възрастните и затова е възможно да възникване инфекция. За бързо развиващите се бебета това е дребно неудобство, което може да се прояви като леко неразположение. За кърмещите майки това може да се окаже много болезнено – говорим за стрелкащи болки като бръснач. Моето бебе имаше такова нещо няколко пъти и си спомням как плачех докато кърмех. Леле! Но колкото и да е ужасно, НЕ СПИРАЙТЕ ДА КЪРМИТЕ!

Лекуването на млечницата с каквото и да е средство изисква търпение и постоянство, прилагайки многократно лекарствата и отделяйки голямо внимание на хигиената. Но то МОЖЕ да бъде ефективно и лесно и с естествени средства!

Ключът е в унищожаването на гъбичките. Те се хранят със захар, така че ако намалите приема на сладки храни докато протича млечницата, това ще подейства добре. На мен ми беше много трудно да следвам този съвет, тъй като бях пристрастена към сладкото…

 Ето какви естествени средства ми помогнаха:

Кисело мляко (не се препоръчва за бебета под 8 м.)

Дайте на бебето да смуче кисело мляко от палеца ви, или натрийте с него местата в устата му, където са се натрупали гъбичките, или пък намажете зърната на гърдите си като използвате памучен тампон (не забравяйте да ги почистите от млякото преди следващото кърмене). За да не замърсите и киселото мляко с гъбички, не бъркайте със същия тампон втори път в кофичката.

Сода бикарбонат

Направете разтвор от една чаена лъжичка сода и пълна чаша вода. Използвайте памучен тампон или бебешка кърпичка, за да намокрите с него вътрешната страна на бузката на бебето, венците и езика след всяко хранене. Приготвяйте пресен разтвор всеки ден и го разбърквайте добре преди употреба.

Ацидофилус (Acidophilus)

(бел.ред.)Силен пробиотик, част от групата на полезните чревни бактерии, наречени лактобацили.

Натрошете една таблетка и с прахът от нея натрийте белите джобчета в устата на бебето и вашите зърна.

Ябълков оцет

Изплакнете зърната си с 1 супена лъжица органичен ябълков оцет, разтворен в една водна чаша вода. ВНИМАНИЕ! Може да щипе, ако млечницата е в силна форма.

Аз открих и други лекове:

Чесън

Яжте пресен или глави чесън с храната си или я подправяйте със силна чеснова подправка.

Витамин С

Вземайте по 1 грам на всеки 2 часа в продължение на една седмица или повече, ако имунната ви система е много отслабена. Така ще спрете нарастването на дрождите.

Чисто кокосово масло

Чисто (биологично) и сурово. Вероятно това е най-ефективното и безобидно превантивно средство както за майката, така и за бебето. Нанасяйте го в устичката на бебето и върху вашите зърна, за да предотвратите евентуална или повторна млечница.

Екстракт от семена на грейпфрут

Дори в домакинството това средство е по-ефективно от белината в унищожаването на лошите бактерии и гъбички. 

(бел. ред.) Приемайте таблетки с екстракт от семена на грейпфрут.

За да предотвратите млечницата, придържайте се към пълноценна балансирана диета (wholefood) и намалете киселинообразуващите и сладките храни, осигурете си спокоен сън и почивка.

Автор: Xo Melanie, Списание Bamboo. Превод: Дора Кабаиванова

Източник: www.organichno.com

Прочетете още:

18da662c12395b81ac0b43d8f1d1e733_big   Кога да потърсим лекарска помощ за бебето си?

novorodeno_99012680   Жълтеница при новородените

kolikite%20mit%20ili%20realnost   Коликите – мит или реалност?

mother_sleeps_with_baby_600x700   Да спим с бебето – да, не, понякога?


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

28,944 преглеждания

Comments are closed.