Бебе без памперс

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Бебе иска да ход по нужда

 

Бебета и памперси вървят ръка за ръка. Не можем да си представим бебето без тях.

А минавало ли ти е през ума, че може изобщо да не му слагаш памперси? И че без тях то се чувства много по-добре?
Отглеждане на бебе без памперс??? Да, възможно е, и не е сложно, само трябва да пожелаеш.
Бебето още от раждането “говори” с нас и се опитва да бъде разбрано.
То го прави с езика на тялото, на жестовете, на звуците, още преди да е проговорило.
Когато започнеш да комуникираш с бебето ще се изненадаш колко умно и осъзнато е то. Знам, че ти звучи невероятно, но

бебето още от раждането може да съобщава естествените си нужди.

Да, бебетата се раждат с естествен инстинкт да се пазят чисти и сухи, точно както възрастните! С определени знаци те съобщават, когато им се пишка или ака, така както съобщават, че са гладни или уморени. Родителите, които се научат да разбират тези знаци просто изхождат бебето, вместо непрекъснато да сменят памперси. Просто и лесно е, а бебето не се подсича и остава сухо, нужно е само доверие в него. Точно за този метод ще говорим по-долу.

За съжаление много родители днес необмислено посягат към удобството на памперсите и така вредят не само на бебето, но и на природата. Защото веднъж приучено към памперса, бебето престава да съобщава нуждите си и свиква с нечистотата.

За щастие, алтернатива има!

Тя е Екологична, Безплатна и се Харесва на бебето. С нейна помощ то ще се радва на сухо, проветриво и чисто дупе, а вие ще се научите да общувате с него и да го разбирате.

Ние започнахме със сина ни Самуил от втората седмица след раждането. Държахме го над легенче и го подканвахме с определен звук. Скоро той усети колко по-чистоплътно е да върши работата там, отколкото в пелените и започна да ни сигнализира за нужда със звуци и движения, а по-късно с думи. Търпеливо изчакваше, докато го събуем и подържим над любимото гърне-легенче. Безкрайно бе доволен, че е чист и поддържа сам хигиената си. Затова нарекохме този метод Естествена Бебешка Хигиена (ЕБХ).

ЕБХ скоро дава добри плодове – бебето става самостоятелно и комуникативно, а родителите, го разбират отлично. От 4ти – 8ми месец то вече носи обикновени гащички и съобщава нуждите си. А няма нищо по-комфортно и свободно за бебешкото дупе от чисти проветриви памучни гащички, както и да ви убеждават рекламите на бебешки пелени. Детето ще ти е безкрайно благодарно. Улеснение ще е и за тебе – когато сте на път или на гости носите само едно гърне.

Практически с ЕБХ освен 1200 лв. от памперси, си спестяваш и тоалетната тренировка с целия й стрес за теб и детето – когато дойде време за приучаване към гърне, детето вече ще е свикнало.

Много родители в България вече успешно прилагат ЕБХ. Така, вместо да сменят непрекъснато памперси просто изхождат бебето в нужния момент. To е доволно, а те забравиха какво е наакано подсечено дупе и скъпи пакети с памперси. И най-вече – те съхраняват природата за децата си.

Какво е предимството на ЕБХ:

Всички са доволни:

  • БЕБЕТО носи обикновени гащички – избягват се подсичания, вагинални инфекции, претопляне на тестисите при момченцата и др. Отпада късната тренировка на гърне, която често е доста стресова за детето и родителите. Детето придобива тоалетни навици много по-рано от връстниците си (обикновено преди годинка) и това му дава повече самочувствие и самостоятелност.

  • РОДИТЕЛИТЕ се научават да разбират по-добре бебето и спестяват пари — то отрано се научава да общува с тях и да бъде разбирано. Отпада необходимостта от непрекъснато повиване с еднократни пелени, което може да спести на семейния бюджет над 1000 лв. Много по-удобно се пътува с гърне, отколкото с торба памперси. Много по-удобно е да изходиш бебето на подходящо място (в парка, в тоалетната на ресторанта, влака или магазина), отколкото да се чудиш как и къде ще го преобуваш, чистиш и т.н.

  • ПРИРОДАТА се съхранява – най-доброто, което можем да направим за децата е да им завещаем чиста природа. Ако приложим този прост метод ще спасим много дървета, вода и почва за бъдещите поколения. Заради начина на отглеждане на дете с пелени, ежегодно се изсичат декари гори, които после отиват по бунищата под формата на милиони мръсни памперси и замърсяват почвата, водата и въздуха на децата ни за столетия напред.

Компоненти на ЕБХ

Можете да започнете ЕБХ веднага след раждането; обикновено се започва преди 6-тия месец, въпреки, че е подходяща ВСЯКА възраст. Но на по-късен етап децата вече са научени да ползват гащите си за тоалетна и са загубили усета за биологичните си нужди. Затова и трудно ще ги комуникират.

Съществуват четири практични помощни средства, чрез които можете да комуникирате двамата с бебето ти по отношение на изхождането. Тези средства са:

  • Времеви интервали и ритми
  • Сигнали и език на тялото на бебето
  • Интуицията Ти
  • Ключови звуци за бебето

Това не са нищо друго, освен различни аспекти на връзката между майката и детето.
При ЕБХ комуникацията между майката и бебето е винаги индивидуална и неповторима. Четирите помощни средства се съдържат в нея в различни съотношения. Те се променят във времето и според етапа на развитие на детето понякога са по-силно, а друг път – по-слабо изразени, което не бива да те притеснява, а да те радва, защото подчертава твоята и неговата индивидуалност и неповторимост.

Четирите помощни средства на естествената бебешка хигиена се основават на една изпълнена с доверие връзка между майката и детето. Първите три помощни средства – да уловиш точния момент, да разбираш сигналите на бебето и да следваш интуицията си – ще ти помогнат да разпознаеш кога бебето ти има необходимост да се изходи. Кое от тези три средства ще предпочетеш зависи от теб.

Четвъртото помощно средство, което има еднакво водещо значение, независимо от културните различия, са ключовите звуци. Към това спада държането на бебето в една определена поза, докато се използва определен „задействащ механизъм“ под формата на звук или действие (с ръка или с пръсти, или потропване с крака). Това „сигнализира“ на бебето, че може да се изходи по приятен, сигурен и чист начин.

Обобщено може да се каже, че четирите помощни средства заедно допринасят да опознаеш детето си. Първите три (ритъмът, интуицията и сигналите на бебето) доставят важна информация за желанията му. Четвъртото (сигнализирането) е начинът ти да покажеш на бебето, че си го разбрал(а) и ще задоволиш нуждите му.

Освен, че можеш да приложиш неизброимо количeство творчески подходи, което си е направо предизвикателство, голямо удовлетворение и радост носи усещането, че дори извън утробата ти, малкото човече продължава да е част от теб. Придобиваш все по-нарастващо доверие в себе си като родител – та вие двамата се справяте с нещо, за което около вас упорито се твърди, че е невъзможно. А то е!


http://bezpeleni.info/


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

12,329 преглеждания

Comments are closed.