Кой е Юлиус Рихард Петри?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

julius_petri

Юлиус Рихард Петри е немски учен бактериолог,  роден на 31 май 1852 и живял до 1921 г. Неговият най-голям принос за науката е изобретяването на паничката на Петри,  докато работи като асистент на Робърт Кох.

Ученият първо учи медицина в Академия Кайзер Вилхелм за военни лекари между 1871 и 1875 г. След това продължава образованието си в Болница Шарите в Берлин.

През 1877 г. той става асистент на Робърт Кох в Имперския здравен кабинет. Именно там Петри изобретява своята паничка за опити, която започва да използва в работата си. Петри развива техниката на култивиране на бактерии от единични клетки, както и изолирането на бактерии от една култура за целите на науката. Резултатите от неговата работа подпомагат много бактериологията в изолирането на бактериите, които стоят в основата на повечето бактериални заболявания.

Ето защо днес, на 31 май, 2013, Google направи анимиран дудъл с 6 от паничките на Петри, където те се разрастват. Когато поставят  курсора над всяка паничка на Петри, потребителите виждат произхода на бактериите, които са посяти: мръсни чорапи, дръжка на врата, компютърна клавиатура, кучешки дъх, почвата около едно растение при дъжд, мръсни чинии.

 petri_dish_large

 Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Richard_Petri

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

3,756 преглеждания

Comments are closed.