Бащинството: напълно ново усещане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

След раждането на детето новият татко се сблъсква с променената действителност: той вече е баща – а това означава нови отговорности, нови грижи и нови очаквания към живота. За някои тази реалност идва веднага след напускането на болницата, а за други след известно време – няколко дни или понякога седмици. Рано или късно обаче, ние всички разбираме, че животът ни се e променил завинаги. Понякога промените са големи, друг път не чак толкова. Но те винаги са изненадващи.


Объркване

През първите няколко месеца бащинството е съпроведено с всевъзможни емоции. От една страна е чувството на гордост от създаването на наследник, а от друга чувството на безпомощност, когато не сте в състояние да задоволите нуждите на своете бебе.


Нов вид любов

Нито една любов не може да бъде сравнена с любовта, която имате към своете дете. 


Противоречиви чувства

Понякога гледате детето си и в главата ви нахлуват милион въпроси. Познавате ли това дете? Грижа ли ви е за него? Имате чувството, че носите някакъв товар и сякаш започвате живот на друго място. Питате се дали обичате достъчно детето и дали сте добър баща. Това състояние е съвсем нормално и ще изпадате в него доста често през следващите поне 50 години. Така че, свиквайте.


Депресия

Повечето хора, смятат че следродилната депресия е характерна само за жените, но бащите също страдат от депресия. Напрежението върху бащата също е доста голямо, не само заради новите отговорности, но и заради очакванията на другите за това какъв баща ще бъде.


Страх

През първите няколко месеца бащата изпитва истински страх: какъв баща ще бъде, как ще се справи, дали ще успее да издържа семейството, дали няма да нарани детето, ще успее ли да го възпита, дали, дали, дали… Хиляди въпроси ще терзаят съзнанието ви. Някои мъже са обременени психически, ако примерно техните бащи не са били добри и са се провалили. Страхуват да не допуснат същите грешки, страхуват се да не бъдат лоши бащи. Тези страхове са нормална част от прехода на мъжа и съпруга към превръщането му в баща.


Промяна в отношенията с партньора

Преди да станете родители, вие и вашият партньор сте прекарвали много време заедно и така сте заздравили връзка си. Но веднъж щом бебето се роди, всичко се променя: сега фокусът се измества изцяло върху детето. Вече нямате толкова време за сън, както и толкова свободно време, което да прекарвате с партньора си. Почти всеки един разговор и всяка една грижа ще е насочена към вашето бебе.


Комуникация с детето

През първите 6 до 8 седмици, вашето бебе няма да ви дава много информация относно това как се справяте като баща: няколко усмивки и това е. Всъщност, през повечето време то ще плаче. Въпреки това не спирайте да му показвате колко го обичате; бъдете нежни в своите грижи към него и бъдете сигурни, че детето ще усети това.


Теми на разговор

Ако преди година някой ваш приятел ви бе казал, че ще дискутирате дълго време теми като епизиотомия, кърмене, цвят и консистенция на изпражненията, със сигурност щяхте да се спукате от смях. Но го правите, нали? И то с удоволствие.


Логистика на родителството

Преди да станете родители, за да излезете навън ви бяха необходими само портфейлът и ключовете за колата. Сега обаче нещата са доста различни. За да отидете до магазина с вашето бебе са необходими толкова приготовления, сякаш отивате на експедиция до Еверест. И точно, когато си мислите, че всичко е под контрол се сещате, че сте забравили нещо или детето ви напълва пелената точно, когато сте излезли.


Уроци по любов

Докато се учите да разбирате вашето бебе и нуждите, които има, то придобива физическа координация да изразява своята любов по възможно най-удивитeлните начини. Първият път, в който то ще ви прегърне или ще заспи върху гърдите ви, ще откриете истинското значение на живота. 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,836 преглеждания

Comments are closed.