Кога да потърсим лекарска помощ за бебето си?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Напълно нормално е младите родители да бъдат притеснени за здравето на своето бебе. Дори детето да изглежда здраво и силно, то непрекъснато се нуждае от нашата грижа и защита. Но как наистина да разберем, ако нещо се обърка?


Вие познавате вашето бебе по-добре от всеки друг, затова се доверете на своите инстинкти и повикайте лекар, ако смятате, че нещо не е както трябва. Ето няколко ключови фактора, които да ви държат нащрек:


Темперамент

Следете цялостното поведение на детето ви. Ако то е настроено за игри, ако се усмихва и се храни редовно, тогава не би трябвало да има сериозна причина за притеснение.


Необичайно плачене

Ако бебето ви внезапно започне да плаче и не можете да го успокоите по обичайните начини, очевидно има някакъв проблем. Имайте предвид, че дори и в случаи, когато не плаче, но се държи летаргично и трудно се буди, също е добре да потърсите консултация с лекар.


Апетит

Апетитът на детето варира през различните дни. Дете, което бързо губи интерес към процеса на хранене или сучене, най-вероятно има здравословен проблем. Ако забележите, че детето плюе или се лигави повече от обикновено и лигите му имат зеленикав цвят, незабавно се свържете с лекар.


Необичайна консистенция на изпражненията

По-малките бебета, особено онези, които сучат имат меки или течни изпражнения. Ако консистенцията им обаче стане прекалено водниста, детето може да има диария.

Следете консистенцията и вижте дали диарията продължава. Хранете бебето толкова пъти, колкото е необходимо, за да избегнете дехидратация. Вашето дете трябва да мокри поне по 6 пелени на ден. Ако то изглежда летаргично, спре да ака, има малки и твърди изпражнения или в изпражненията се забелязва кръв или слуз, потърсете консултация с лекар.

 


Затруднено дишане

Ако забележете, че вашето дете изпитва затруднения при дишане, незабaвно се свържете със специалист.


Температура

Температурата при бебетата е доста относително понятие. Детето може да има ниска температура и да бъде сериознo болно или да има висока температура, а състоянието му да не е толкова лошо. Ако бебе под 3 месечна възраст има температура 38°C или по-висока, то трябва да бъде прегледано от лекар. Ако по-голямо дете е с такава температура, но изглежда добре, го наблюдавайте дали ще развие някакви други симптоми и ако това се случи потърсете помощ от специалист.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,928 преглеждания

Comments are closed.