Био диета при аутизъм

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

momiche gleda prez prozorec

Почти всеки е гледал филма или е чел книгата “Рейнман” – историята на един аутист. Но докато в света на киното и литературата тя предизвиква интерес, умиление и съжаление, в реалния живот тези чувства са заменени от страх и безнадеждност. Защото аутизмът, така както е непознат, тайнствен, та дори и мистичен, всъщност се налага като бичът на ХХІ век. И как не, когато всичко натурално и естествено днес се подменя с химия и синтетика!

Американски учени, начело с д-р Анжу Усман и д-р Артур Кригсман, основавайки се на редица медицински изследвания и дългогодишни проучвания, изнамират иновативен метод за повлияване на тази “модерна” болест. Тяхното звучащо напълно логично твърдение гласи, че аутизмът като поведенческо разстройство

се дължи на гастроинтестинални патологии или труднооткриваеми заболявания на стомаха, червата и изобщо храносмилателната и отделителната системи като цяло. За втори отключващ фактор се сочат нарушенията в имунната система, както и натравянията от пренасищане на организма с токсини, химикали и метали. Общото и в двете причини е неекосъобразният начин на живот на съвременното общество и нездравословният начин на хранене. Затова д-р Усман и д-р Кригсман разработват диета за третиране на проблемите от аутистичния спектър. На пръв поглед изглежда налудничаво проблематични поведенчески прояви да се урегулират чрез промяна на приеманата храна, но опитът сочи точно обратното. Само за дни резултатите са вече налице.

Диетата, препоръчвана за деца от аутистичния спектър, изключва храни (и лекарства!), съдържащи глутен и казеин. Научно доказано е, че най-честите алергии още в най-ранна детска възраст са причинени от алергии към глутена или казеина. Изключването им от менюто на децата аутисти води до бързо спадане на хиперактивността и безпокойството и подобрява качеството на съня.

Бялото брашно и производните му, млякото и млечните продукти обаче са основна храна за българското общество. Оттук идва и тревожността на майките, пред които се предлага тази алтернатива. “Ами то само такива храни обича да яде… Как да му предложа нещо друго?” е най-честият довод на родителите…, който е на път да ги откаже от шанса да подобрят състоянието на детето си. 

С развитието на културата за здравословно хранене обаче това притеснение става излишно, понеже вече и на българския пазар се предлагат достатъчно алтернативи на бялото брашно и млякото, при това органични и био сертифицирани. В забранения списък влизат хляб, макаронени изделия, овесени ядки, мюсли, ръж, жито, соя, нишесте, бисквити и солети – всички те съдържат глутен. Глутен се съдържа и в лекарствата под формата на пшеничено нишесте като помощно средство. Казеинът, от своя страна, се среща в млякото, сиренето, кашкавала, маслото, сладоледа. 

Кои са алтернативите?

– Безглутенови брашна, които могат да бъдат намерени в био- и здравословните магазини или в специализираните био сектори в хипермаркетите
– Брашна от елда, ориз, амарант, просо, киноа, бадеми
– Мляко без казеин, кокосово мляко
– Тахан, сусам
– Елда, нахут

Често децата от аутистичния спектър страдат и от дерматологични проблеми, най-вече атопичен дерматит. Тук отново може да повлияе био храненето, съчетано с биокозметика. Целта е да се постигне максимално освобождавене от токсините, натрупани в организма чрез ГМО-продукти и химикали, както в храната, така и във въздуха, и във всичко от заобикалящата ни модерна и отровна среда. В този ред на мисли е логично да се предприема и лечение чрез хомеопатия или фитолечение, защото глутен има и в лекарствата. А поради хормоните, с които биват помпани месата, се стига до резистентност към антибиотици. 

Обобщено казано, трябва да се избягва всячески приемането на токсини, тъй като това е основният проблем при аутизма. Чистата храна и екологичния начин на живот с логопедична, психологична и неврологична терапия, са напълно в състояние да спасят животи, да даде нормално и пълноценно съществуване на деца, болни от (или може би трябва да кажем “в състояние на”) аутизъм.

Материалът е подготвен от:

Organichno-logo-1 
 www.organichno.com


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

11,569 преглеждания

Comments are closed.