Детето на 3 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

three-year-old-girl

Повечето хора ще се съгласят, че да възпиташ и отгледаш дете изобщо не е лесна задача. Когато ставаме родители, не получаваме упътване, което гарантира как малкият човек ще се превърне в добър, стабилен и разумен възрастен. Докато детето ни е малко, ние често се тревожим и поставяме под въпрос нашите умения като родители. Ако знаем, обаче, какво може да очакваме от едно три-годишно дете като развитие, поведение и умения, ще може заедно с него да се насладим на всеки ден от това пътуване.

Оцелели сте най-ранните бебешки години, както и трънливия път на втората годинка. Сега вашето дете е на три и вече може да се надяваме на по-гладко плаване.

Гледайки вашето красиво дете, вие осъзнавате, че то е станало по-умно, но по-взискателно. Вероятно малко невъздържано, а понякога пък твърде затворено. Започвате да си задавате си въпроси. Твърде ли съм снизходителен? Твърде строг? А дали детето ми прави това, което трябва да се прави на тази възраст? Какво е нормалното поведение на 3-годишните деца?

Социални умения

– детето вече не е „малкото дете”
– станали са по-независими
– не са толкова егоистични, като 2-годишните и агресивното им поведение в някои ситуации е овладяно
– по-запознати са и са по-чувствителни към чувствата на другите
– по-отзивчиви са към другите деца и могат да създават приятелства
– търсят компанията на други деца, споделят играчките си, учат се да изчакват ред за нещо
– започват да се идентифицират със собствения си пол и да се занимават с традиционните дейности, свързани с него
– по-заинтересовани са от образователни и креативни игри
– прекарват голяма част от времето си във фантастични и измислени светове, имат въображаеми приятели. Това всъщност е чудесен и креативен начин вашето дете да опитва различни дейности, начини на поведение и емоции
– усещането му за време става по-ясно и ще може да се ориентира в ежедневието си, както и в ежедневните задачи на тези около него
– има капацитета да разбере и осъзнае мястото си в семейството и да се усети като отделна личност
– иска да ви достави удоволствие и знае с какво може да ви зарадва
– ще демонстрира борбено отношение по различни поводи и често ще се противопоставя на исканията ви

Двигателни умения 

– детето вече е изгубило повечето от бебешките си мазнини, има повече контрол над мускулите си и расте повече на височина
– става доста по-пъргаво и може да хваща топка с изпънати ръце
– може да скача на два крака
– започва да се интересува от инструменти като ножица, хартия, боички
– може да чертае кръг
– реже хартия на две части

Езикови умения

– усвоили са основните правила на езика и имат активен речник от 600 или повече думи с 80% разбираемост.
– може да говори в свързани изречения от 3-4 думи и да имитират повечето звуци на речта. Все още, обаче, има мисли и емоции, които не може да предаде чрез езика.
– използва правилно местоимения и множествено число.
– когато изговаря неправилно думи се ядосва, ако остане неразбрано

Съвети за оцеляване

– Избирайте внимателно битките си. Един от приоритетите трябва да бъдат въпросите, свързани с безопасността – когато детето ви се катери на високо или стои твърде близо до печката. Свикването с натоварения трафик по улиците, също е основен проблем, който трябва да бъде коментиран от най-ранна възраст. Да бъде под постоянен надзор е от съществено значение за предотвратяване (или поне намаляване) на нараняванията. На три години детето все още не е в състояние да се пази само или да предвиди последствията от своите действия.

– Окуражавайте детето да споделя играчките си и да се учи да изчаква своя ред за игра. Когато се разплаче, защото сте му казали, че не може да получи още една сладка, е, това е нещо, което ще трябва също да се научи. От друга страна, тези даже дразнещи ни в момента черти като твърдоглавост, упоритост и опит да се налага и да получава всичко до безкрай, при определени условия и подпомагане от наша страна, могат да се развият в положителни и полезни за него качества като решителност, самоувереност, самочувствие.

– Използвайте всяка възможност и всеки разговор с детето, за да го учите на нови думи и изрази. Винаги отговаряйте на въпросите му подробно, дори това понякога да ви отегчава, защото може да се случва по сто пъти на ден. Обяснявайте му значението на думите, давайте му примери, които то може да разбере. Когато му четете книжка, например, и видите, че не разбира добре някоя дума, но не ви попита, вие сами му я разяснете. Така ще обогатявате речника му и ще попълвате изразните му средства леко и постепенно.

Още по темата:

p7br12-faza na supernichestvoto   Детето на възраст между три и пет години

   7 начина да възпитате самоувереност у детето си

kids_talking_41299537   Говорните нарушения 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

48,068 преглеждания

Comments are closed.