Когато детето не прохожда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

purvi stupki 

Със сигурност очаквате с нетърпение първите стъпки на детето си, но първият рожден ден идва и си отива, а то така и не прохожда самичко. Седи, пълзи, търкаля се и е напълно щастливо да изследва света на четири крака.

Дори да не сте от притеснителните майки, все ще се намери някой приятел, съсед или роднина, който да разпитва, защо вашият наследник още не е проходил самичък и няма ли да е добре да отидете до доктора, все пак?

Как обикновено се случват нещата?

Обикновено, бебето на около 4-6 месеца започва да се върти, да се обръща само и да се повдига на ръце, когато лежи по корем. Скоро след като се усъвършенства в тези движения, може да се опитва да пълзи. На 9 месечна възраст започва да се изправя само, използвайки различни предмети за опора. Водено от любопитство и желание да разглежда и изследва, започват изключително забавните му обиколки из стаите, придвижвайки се по мебелите. Около годинката се случват и първите му самостоятелни стъпки и след 15-тия месец, повечето деца вече ходят стабилно.

Когато сме родители за първи път, жадно чакаме бебето ни да проходи. Докато, ако вече веднъж сме минали по този път, се наслаждаваме на моментите, в които все още не трябва да тичаме като луди след мъника. И все пак тези сладки първи стъпки носят вълнение и радост във всяко семейство и може да бъде леко стресиращо, ако те закъсняват и не идват тогава, когато очакваме.

Рано или късно прохождащи

Някои бебета започват да стоят изправени и дори да ходят много рано, още на 8-9 месечна възраст. Други пък изобщо не бързат и може да минат и 18 месеца преди да направят първи крачки без чужда помощ. И това се смята за нормално. Но има няколко неща, за които трябва да се обърнете към специалист, ако детето ви не иска да проходи.

Консултирайте се с педиатър, ако:

– До 12 месеца, вашето дете не може да стои право без опора (независимо дали го държите вие или се подпира на мебелите).

– До 18 месеца не е направило самостоятелни стъпки или не е правило опит да проходи.

– До 2-годишна възраст детето не може да ходи спокойно и уверено.

Вашият доктор ще ви даде насоки какво да правите. Може да са необходими упражнения, които да правите вкъщи с детето или да ходите на физиотерапия. Бъдете спокойни, скоро ще тичате след малчугана и с лека носталгия ще си спомняте по-спокойните моменти.


Още от Бебе:

Crawling-Baby   Светът на четири крака

   Първите думички на детето

temperature-baby_550x645   Бебето има температура!

afirststep_600x700   Прощапулник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

32,260 преглеждания

Comments are closed.