Първите думички на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Въпреки, че бебето ви вече гука и издава най-различни звуци и срички, ще мине още доста време, преди то да бъде в състояние да започне наистина да говори. Не е нужно да избързваме с естественото му развитие, но има някои неща, които можем да направим, за да го подготвим за момента на проговаряне.ето


Говорете често и ясно

Вашият мъник може още да не е достатъчно голям, за да разбира какво му казвате, но това не означава, че не трябва да му говорите. Напротив. Добре е да говорим с бебето си често, като използваме нежен и не много висок тон. Важно е да изговаряме думите точно и ясно. Скоро ще видим, че то ще се опитва да се „включи” в разговора с жестове, мимики, гукане и да се опитва да имитира звуците, които чува.


Четете книжки

От самото раждане на бебето (че дори и преди това) вие може да му четете книжки. За начало изберете такива с твърди страници или от плат и с големи картинки. Показвайте му и му обяснявайте какво е нарисувано. Например: „Това е пате. Патето говори „па-па-па” или „Виж голямата червена ябълка”. Оставяйте го след това само да разглежда книжките и като посочва някой предмет, отново му повторете какво вижда.

Може да му четете приказки когато го приспивате. Няма значение, че още не ги разбира. Първо вашият глас сам по себе си действа успокояващо на детето. Освен това то постепенно свиква със звученето, мелодията и ритъма на езика. Особено подходящи са стихчета и приказки в рими.


Посочвайте различните обекти

Когато говорите, погледнете и посочете предмета, за който става дума. Това ще постави за вашето бебе основите на разпознаването на вещите и тяхното предназначение и място в пространството. 


Разигравайте диалози

Въпреки, че вашият мъник не може да се включи в разговора, когато говорите, правете така, все едно очаквате отговор от него. Задайте въпрос или поискайте съвет, като направите пауза, все едно изчаквате или изслушвате отговора. Дайте и съответната реакция след това.
Използвайте различни интонации и мимики, дори може да преувеличавате емоциите си и, когато обяснявате. Това ще даде представа на бебето за различни настроения и състояния.

Преправяйте гласа си според различните герои, когато четете приказки. Баба Меца и Вълчан имат груби дрезгави гласове, докато Кума Лиса – по-тънък глас и леко угоднически тон.
Тези дейности ще научат детето да комуникира правилно и да разпознава различни ситуации и настроения, според тона и интонацията.


Пейте песнички и играйте игри

Бебешките и детски песнички и броилки в рими, както и различните игри, стимулират бебето да проговори. Ако повтаряте една и съща песничка редовно, скоро бебето ви ще „хване” ритъма на звуците и ще се опитва да „пее” заедно с вас.

За да бъде по-забавно, когато детето е достатъчно голямо, за да държи само играчка, може да вземете по една дрънкалка, с която да тактувате, докато пеете.


Кога да се тревожим

Ако с бебето ви не гука, не дърдори или изобщо не прави опити, или подозирате проблеми със слуха, консултирайте се с вашия педиатър. Той ще направи оценка на развитието му, може да назначи допълнителни тестове. Работата с логопед може да започне още от рано, ако бъде установен проблем.

Но преди да започнете да се тревожите, имайте предвид, че всяко дете се развива със свои собствени темпове. Някои започват по-късно, но след това бързо наваксват.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

7,862 преглеждания

Comments are closed.