• No categories

Домашен сладолед

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

С настъпването на пролетта и топлото време все по-често сe сещаме за любимия на малки и големи сладолед. Той е чудесен десерт и апетитно сладко удоволствие, от което не ни се иска да се лишаваме.

Знаете ли обаче, че купешките сладоледи обикновено съдържат редица сгъстители, ароматизатори и оцветители, които в големи дози забавят обмяната на веществата и са вредни и за нас, и за децата ни? Защо тогава да не си направим сладолед сами у дома, за да е по-здравословен и истински? За целта ви предлагаме 3 рецепти.


Класически ванилов сладолед

Нужни продукти: ½ л пълномаслено мляко, 3-4 яйца, 1 заквасена сметана, 1 ч.ч. захар (може да се замени с кафява захар или мед), ванилия.

Сварете млякото и добавете към него разбитите със захарта и сметаната яйца. Намалете котлона и варете на бавен огън, докато сместа се сгъсти. Добавете ванилията и други подправки по желание. След като махнете от котлона, оставете сместа да се изстуди. Разсипете в голяма кутия или купички и сложете първоначално в хладилника, като периодично разбърквате. След като сместа се охлади добре, преместете в камерата. Сервирайте с мармалад или топинг по желание.


Поради вероятността да попаднем на не достатъчно пресни яйца и за да се предпазим от риска от салмонела, не забравяйте, че не бива да използвате сурови яйца, а най-добрият вариант е те да се претърпели термична обработка поне за седем минути.


Бадемов йогурт сладолед без яйца

Нужни продукти: кофичка заквасена сметана, ½ л пълномаслено прясно мляко, 1 кофичка пълномаслено кисело мляко, около 200 г счукани леко запечени несолени бадеми (по желание можете да ги карамелизирате с малко захар или мед), ½ ч.ч. захар (кафява захар, мед), 1 натрошен шоколад, ванилия, няколко лъжици ром, какао, канела (по желание).

Всички продукти се разбъркват добре. Сместа се разсипва в купички и се слага в хладилника. Бърка се, след което се прехвърля във фризера.


Сладоледени сандвичи

Нужни продукти: пакетче маслени бисквити по желание (можете и сами да си ги приготвите), ½ пакетче масло, ром или коняк, сладолед по желание.

Натрошете бисквитите почти на прах и ги полейте с разтопеното масло и няколко лъжици ром или коняк. Разпределете ги на дъното на подходящи формички или плоски чаши, намазани с малко масло. Отгоре изсипете желания сладолед (той трябва да е леко разтопен, а не замръзнал). Върху пласта сладолед покрийте с нов пласт натрошени бисквити, смесени с масло и ром. Пренесете в фризера и изчакайте формичките да замръзнат. При сервиране отлепете от формичките и сервирайте с подходящ топинг.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

24,530 преглеждания

Comments are closed.