Нарцистичната фаза – първите месеци от живота на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

narcistichnata faza

 

В поредица от няколко кратки текста ще ви представим една гледна точка за нуждите на детето по време на развитието му през първите седем години. Ще видим и какво се случва с него, когато тези нужди не са удовлетворени по подходящ начин.

През първите няколко месеца от живота си детето не може да направи разлика между себе си и външния свят. То приема майка си като част от самия него, както това е било преди раждането му. Мозъкът му е развит до толкова, че цялото му възприятие за света става на ниво сензорна система. Бебето разчита единствено на петте си сетива – зрение, слух, вкус, обоняние, допир. То приема околния свят единствено като източник на удоволствие или на неудоволствие.

За да се чувства сигурно и спокойно, детето има нужда от чест и плътен физически контакт с майка си или с човека, който се грижи за него. Ако майката успява да осигури подходящ отклик на нуждите му от сетивност и храна, то расте спокойно и отворено към света.  Ако тя е неспокойна или често му предлага не това, от което в момента се нуждае, бебето започва да се чувства тревожно и несигурно.

Причината, поради която майката е напрегната, може да не е пряко свързана с бебето. Например прекалена умора, недоволство, липса на подкрепа, семейни проблеми, болест. Детето, обаче, неминуемо усеща този сигнал и го приема като насочен срещу самото него. То възприема нервността и стреса на майката, като знак, че нещо не е наред.  Следствие на това, бебето не успява да получи необходимото и започва да се чувства отхвърлено.

Както казахме, в началото детето се възприема като едно цяло с мама и ако тя не се чувства доволна, спокойна и щастлива в даден момент, то съответно възприема тези усещания като свои. Започва като цяло да не се чувства „добро”. А това, за съжаление, може да му остави отпечатък, който да остане за цял живот.

Когато малкият човек усети, че е в опасност и плачът не го спасява, той реагира като се затваря в себе си. Това означава, че всичките му сетива се насочват навътре в него, вместо навън към околния свят.

Чрез тези първоначални усещания и емоции, детето започва да изгражда своя стереотип за света. В зависимост от това, той може да е по-скоро сигурно или по-скоро опасно място. Така гради и възприятието за самото себе си – дали е желано и обичано или – не.

На тази крехка възраст плачът е единственото, с което детето може да извести майка си, че има нужда от нея. В първите месеци на своя живот бебето не би могло да оцелее без грижите на възрастен човек. Затова, детският плач е равнозначен на зов за помощ и в никакъв случай не е опит за манипулация (сложен умствен процес, който е невъзможен за новороденото).

Първите удоволствия и положителни емоции, които детето получава, не се състоят само в приемането на храна. За него е приятно усещането, че е желано и обичано, обграждано с любов, топлина и внимание.

Майката, разбира се, също желае да даде на бебето си точно тези неща, плюс още много. Понякога, обаче, този майчински инстинкт е възпрепятстван от различни фактори, като нейното собствено възпитание, средата, в която е израснала, особености на характера й. Ако тя често е раздразнителна, студена или отхвърляща в поведението си, макар и несъзнателно, по-вероятно е детето да порасне затворено, живеещо повече във фантазии, отколкото в реалността, изпитващо трудност да съпреживява чувствата на околните и да се свързва емоционално с тях.

На детето и майката им предстоят още много месеци и много години, през които ще растат заедно. Всяка от тези следващите фази носи със себе си възможности за развитие. Дали ще е благоприятно или травматично, зависи от нас – родителите.

 

 

Сдружение за психично здраве „Вега” е екип от специалисти, с подготовка и опит в различни области на физическото, психичното и социално здраве на човека: Ана Ганчева- Александрова- психолог и психотерапевт, Ирена Анастасова- лекар и психотерапевт, Марина Любомирова- педагог и клиничен социален работник, Полина Гиргинова- юрист и клиничен социален работник.

В момента основната ни дейност е насочена към осигуряване на информация и подкрепа за хора страдащи от разстройства на храненето. Предлагаме индивидуална психотерапия, свързана с  депресивни състояния, панически атаки, хипохондрия, зависимости, натрапливости, страхови състояния- фобии, тревожност, сексуални проблеми, трудности в отношенията в двойката и семейството.

Организираме и  работа в групи за хора, страдащи от разстройства на храненето, от различни зависимости, както и за хора желаещи да разширят себепознанието си.

Повече информация можете да намерите на www.vegabg.com

 

Още по темата:

senzornata faza    Сензорна фаза – вторият етап от развитието на бебето

deteto na vuzrast mejdu godiniki-faza na aza   Детето на възраст между една и три години. Фаза на Аз-а

autism   Аутизмът 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

11,010 преглеждания

Comments are closed.