Как да бъдеш по-добър баща

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всеки родител иска да бъде по-добър в отношението с детето си, но за татковците сякаш това се оказва по-трудно. Ето няколко полезни съвета и за мъжете в семейството:


Бъдете гръмогласни

Говорете високо и ясно. Според психологическо проучване, в семейство с двама родители, бащите имат по-голямо влияние върху езиковите умения на детето до навършването му на 3 годинки. Затова татковци, бъдете активни особено в тази възраст на детето и не само тогава, разбира се. Играйте, докато говорите. Използвайте дълги думи, макар и непознати за малките, децата ще я разберат от контекста.     


Не се поддавайте на тръшкането

Когато детето ви започне да крещи, бъдете спокойни и внимателни. Не ги игнорирайте. Напротив, нека разберат, че ги забелязвате. Така детето може да разбере, че няма да победи. И занапред ще го научите, че с тръшкане нищо не може да постигне. Точно татковците са тези, които трябва да научат на това децата си, тъй като често вдъхват повече респект в малките.


Предизвиквайте ги

Децата, особено тези около 4-5 годишна възраст, често започват да се състезават с родителите си – кой ще стигне пръв до колата, кой ще победи на канадска борба и т.н. Оставете ги да победят достатъчно пъти, но след това им покажете, че трябва да положат много усилия, за да постигнат това, което искат.      


Научете ги на малко работа

Когато децата са малки всичко им е интересно. Точно сега татковците трябва да използват момента да научат децата си на малко занаят. Извадете инструментите и се хванете на работа. Разбира се, под работа може да разбирате да завинтите шкафа, който леко се е разхлабил или да поправите лампата. Това не е от значение, важното е да научите детето си как стават нещата. А на него със сигурност ще му е интересно.


Имайте реалистични очаквания

Децата трябва да знаят, че имате реалистични очаквания за тях. В противен случай, ще има разочарование и от двете страни. Научете децата от малки, че за да минеш през една врата, трябва да работиш много и да се бориш, но после другите врати се отварят от само себе си.   

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,838 преглеждания

Comments are closed.