Шест неща, които децата трябва да чуват по-често

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всяка дума, която произнасяте и която детето ви чува, оказва огромно влияние върху развитието му. Затова вие като родители, а и не само вие, но и всички, които прекарват време с детето ви, трябва много внимателно да подбират думите си. Не винаги ще казваме правилните неща в правилното време, но поне сме длъжни да опитаме. А има и думи и изрази, които децата трябва да чуват по-често.


Да!

Искаме да предпазим децата си и да ги предотвратим от това да станат непокорни и непослушни. Но за съжаление, се опитваме да постигнем това като повтаряме думата „Не!”. Ако искаме да научим децата си на нещо, трябва да използваме по-често „Да!”, защото самата дума има положителен заряд и не оставя негативно чувство в детето.


Аз също правя грешки!

Децата трябва да знаят, че всеки човек прави грешки, дори и „перфектните” му родители. Научете детето си, че провалът е пътят към успеха. Искаме децата ни да са отговорни, да са способни и да опитват нови неща. И трябва да знаем, че за да постигнат това, децата ни ще правят грешки, ние трябва да ги научим как да се учат от тях.  


Можеш да постигнеш всичко!

Това всеки го е чувал от родителите си, може и да сме разбрали, че не винаги е точно така. Но това няма значение. В детството не трябва да има ограничения за бъдещето. Напомняйте на децата си, че могат да постигнат това което искат, стига да го искат достатъчно много. Нека мечтите им бъдат смели, защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.    


С какво мога да ти помогна?

Децата трябва винаги да знаят, че могат да разчитат на някой, който да им помогне при нужда. Но това не трябва да е човек, който ще направи нужното, вместо тях. Нека детето ви знае, че имате желание да му помогнете, но и също така искате да видите какво може детето ви да постигне самостоятелно. Не винаги решенията идват веднага. Помогнете им да разберат и осъзнаят процеса за открития, въпроси, отговори, учене и отраженията след съвместната работа. 


Благодаря ти!

Има много начини, по които да изразите това чувство. Нека детето го чува по-често. Това е най-голямата награда, която едно дете може да получи.    


Обичам те!

Постоянно трябва да казваме на децата си, че ги обичаме, а понякога трябва да им напомняме, че и другите ги обичат. 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

13,993 преглеждания

Comments are closed.