• No categories

Плодът на ангелите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


papaya

Папаята, често и погрешно сочена като “дърво”, всъщност представлява голям храст, който достига размер от 1.8 до 3 м през първата година и 6 до 9 м височина в своята зрялост, чиито стебла са кухи, зелени или наситено лилави на цвят. Както стъблото, така и листата на папаята съдържат млечно бял латекс.

Точният произход на папаята не е известен, но за нейна родина се приема районът на Южно Мексико и Централна Америка. Семена от папая са открити през далечната 1525 година в Панама и Доминиканската република.
След като опитва сладката папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите” и това със сигурност не е случайно.

Папаята е изключително богата на витамини (А, В, С, D, Е), минерали (калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий) и фитоестрогени. Латексът, който съдържа неузрялата папая, съдържа ензимите папаин и химопапаин.

Узрялата папая най-често се консумира прясна, белена, с отстранени семена и се поднася разрязана на половин или четвърт с лайм или лимон. Соковете и нектарите от папая могат да бъдат приготвени от белени или небелени плодове и се продават в бутилки, пресни или консервирани. Недостатъчно узрялата папая никога не се консумира сурова, тъй като има високо съдържание на латекс.

papaya

В Индия, семената от папая понякога се използват като заместител на цели зърна черен пипер. Учените са идентифицирали 18 аминокиселини в семената на папаята.

Папаята има и антибиотично действие. Изследвания са разкрили, че екстракти от незряла и зряла папая, както и от нейните семена са активни срещу положителните бактерии. Силни дози са ефективни и срещу отрицателните бактерии. Папаята намалява риска от чернодробни заболявания. Папаинът, който се съдържа в папаята, помага при за лечение на язви, намалява отоците, сваля високата температура и помага за заздравяване на рани след операция. Папаята има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания.
 

Как да ги избирате

Търсете плодове с гладка кожа, които не са натъртени. Избягвайте много сладки плодове с аромат на ферментирало. Цветът не е задължително признак на зрялост. Узрялата папая поддава на натиск с длан.

Внимание! Ако имате алергия към латекс, папая не е вашият плод!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,519 преглеждания

Comments are closed.