Домашните задължения

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chores

Дайте на детето си прахосмукачка и то ще преоткрие света. Могат ли всъщност задълженията вкъщи да направят това? Може би сте чували за проучвания, които показват, че задълженията вкъщи са добре за децата. Учи ги на отговорност, практически умения и ги прави дейни участници в семейството. Но чували ли сте за проучванията, които казват, че колкото по-рано започват децата да взимат участие в домакинската работа, толкова по-добре е за тях.

Възрастта, в която детето започва да помага вкъщи, определя промяната за бъдещата динамика на детето.  Най-доброто време да започне детето да помага вкъщи е когато то е между 3 и 4 годинки. Изследванията показват, че ако не давате тази отговорна задача на детето си още в ранна детска възраст, то няма да е успешно, когато стане тийнейджър. В случая под думата успешно имаме предвид  осъществяването на целите в образованието, започването на кариера, позитивното взаимоотношение със семейството и приятелите.

Задълженията вкъщи включват подреждането на играчки, помагането с вдигане на масата, прането, изхвърлянето на боклука и други рутинни нужди вкъщи. Не се приемат извинения, като детето ми е твърде малко или не може да направи това или онова. Дайте насоки и упътване как дадено нещо да стане, но не го правете вместо тях (дори и ако не е направено така, какво вие искате). Единственият начин детето да се научи как да прави нещата, както трябва, е като пробва.     
Дайте ясни насоки за задачите, като например подскажете какво ще е необходимо, за да се свърши нещо.

Избягвайте задачи, които отнемат много време, като например „Изчисти си стаята” – това може да бъде твърде непреодолима задача за детето. Повече ще му помогнете ако му кажете сложи си играчките в чекмеджето и си прибери дрехите в шкафа.   

Не изисквайте задачите да са свършени, както вие искате. Радвайте се на малките стъпки, които детето прави, за да се учи.

Изследванията показват, че когато детето от малко е помагало вкъщи, то ще придобие чувство за отговорност, ще бъдат компетентно и самоуверено. Запомнете, че когато родителите глезят децата си прекалено много и не ги впрягат в домакинската работа, често резултатът е липса на умения и  по-лошо справяне с отговорностите в по-късен етап от живота.

Трябва да се възползваме от това, че за децата всичко е едно голямо приключение и всяка една задача за тях е нещо уникално. Нека вложат енергията и силите си, за да помагат вкъщи. Така им даваме една стабилна основа за в бъдеще.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,781 преглеждания

Comments are closed.