• No categories

Храна за успешно раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

food-for-healthy-pregnancy

Изписано е доста за храненето преди и по време на бременността, както и за след нея, но малко се знае за ефекта на храната върху самото раждане. Каква храна би улеснила раждането или каква храна ни е нужна, когато то започне?
 

Две седмици преди раждането

Две седмици преди раждането може да заложите на храни, които отпускат матката и я подготвят за раждането, както и такива, които ще повлияят за подготовката на шийката на матката. Важно е да дадете сили и енергия на организма си за предстоящото голямо събитие. За целта, добре е да започнете да консумирате храни, които са богати на комплексни въглехидрати като пълнозърнести храни и зеленчуци. Те ще ви заредят и ще ви дадат добър енергиен старт. Бихте могли да пробвате да приемате GLA добавка – 500 мг. масло от иглика и масло от семена на касис. Те ще стимулират производството на просталгини – това са вещества, които подготвят шийката на матката за раждането.

За отпускане и подготвяне на матката за раждането се препоръчва чай от малинови листа. За да се усети действието му е хубаво да консумирате по няколко чаши дневно.
 
Самото раждане

Ако болницата, в която сте, позволяват хранене по време на ранния стадий на раждане, може да се възползвате от следващите идеи за хапване. Раждането е тежка работа и изисква енергия. Ето защо е добре да се зареждате с енергия, без това да натоварва стомаха и организма ви като цяло. Според някои яденето по време на ранния стадий на раждане е важно, за да се подсили родилката и да си достави необходимата енергия. Говорим за ранния стадий, разбира се, защото в напредналия, много жени изобщо не мислят за храна, което е разбираемо. За да поддържате нивото на енергия добро, може да хапвате лесно усвоими храни, които харесвате и които ви се хапват в конкретния момент. Най-добре е да заложите на сложните въглехидрати, вместо на мазна или пържена храна.

Едно от най-добрите решения е сокът от бяло грозде, който доставя бърза енергия на организма без да го натоварва.

Други възможности са следните:

– Грахамови крекери

– Плодове

– Мед

– Кисело мляко

– Ябълков сок

– Овесени ядки

– Семена

– Ядки

– Моркови

– Целина

Важно е да поддържате тялото си добре хидратирано по време на раждането! Опитайте се да пиете по глътка течност на всеки 15-30 минути или поне на час. Препоръчваме ви да не залагате на кофеинови напитки като чай или кафе, тъй като те няма да ви осигурят стабилни енергийни нива. Портокаловият сок не е особено препоръчителен, защото може да ви се догади от него и да повърнете. Избягвайте и газирани напитки. Водата винаги е подходящ избор!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

33,449 преглеждания

Comments are closed.