Хранене за двама?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

food-for-two

Да, добре познато ни е схващането „Трябва да се храня за двама сега” и много жени вече добре разбират колко погрешно е това. В крайна сметка в първите месеци от бременността бебето е толкова малко, че дори е трудно да се разпознае от неопитното око на ехографската снимка. Възможно ли е толкова малко нещо да се нуждае от толкова храна, колкото и ние?! Не, разбира се…

Много жени се притесняват от напълняване по време на бременността и съвсем разбираемо искат да осигурят всичко, от което бебето им се нуждае, за да расте то здраво и бременността да премине по мед и масло… За някои – буквално!

Истината е, че по време на бременност, до 7-мия месец, е нужно да се приема същото количество калории, които и досега сте приемали (ако това е било в рамките на около 2000 калории на ден) с една съществена разлика – всяка калория, трябва да е пълноценна, да е богата на хранителни вещества. Идеята е не да ядете две кексчета и един шоколад – по половин за вас и бебето, на закуска. Това, което трябва да направите е да се храните балансирано и с наистина пълноценна храна – пресни плодове и зеленчуци, сушени, ако сезонът не предлага особено разнообразие, качествени зърнени храни, млечни продукти…

До 7-мия месец не е нужно да покачвате консумираните калории, а в последните три месеца от бременността, са нужни едва 200 калории повече – естествено, отново богати на полезни вещества. Колко са 200 калории?  Можете да си ги набавите приблизително от една ябълка и 30 грама краве сирене или от 100 грама череши и 30 грама кафяв ориз.

Оказва се, че приемът на калории е необходимо да се завиши най-много след като родите, по време на кърменето. Когато жената кърми, тя се нуждае от около 500 калории повече на ден. Предполагам, не е нужно да казвам, че и те е важно да са от богати на полезни вещества храни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,794 преглеждания

Comments are closed.