• No categories

Сладкият картоф

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sweet=potato

Сладкият картоф е сравнително слабо познат в нашата страна, но е доста популярен зеленчук в Съединените щати. Вкусът му е като на бялата тиква и кестена. Консумира се печен, варен или пържен.

Сладките картофи идват родом от Централна Америка и са едни от най-старите зеленчуци, които човечеството познава. Те са се консумирали още от предисторически времена. Доказателство за това са останките, датиращи от преди 10 000 г. открити в перуанските пещери. 

Сладките картофи са познати още като батати. Стават все по-популярни главно сред по-съзнателни консуматори.

Въпреки името си, сладките картофи не принадлежат към същата група на другите картофи.

Те са богати на витамин А, витамин С и B6, мед, натрий и др. За разлика от популярния им роднина, те имат нисък гликемичен индекс, твърдят експерти. Един среден размер сладък картоф дава дневните нужди на организма от витамин А и една трета от Витамин С.

Сладките картофи са два вида – със светла и тъмна кора.

Светлите имат светло жълта и тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнисти като печен картоф и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи.

Тъмнокорите сладки картофи са с по-дебела, тъмно-оранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са много сладки и с по-влажна консистенция, когато се обработят.

Но колко „сладко” всъщност е за здравето ни да ядем сладки картофи?

Те не само, че са като десерт, но имат изненадващи ползи за здравето ни. Повечето хора смятат, че те са като обикновените картофи, но определено не е така. Най-малкото те имат уникални хранителни свойства.  

Сладките картофи са отличен източник на растителни протеини, при това са и с ниско съдържание на калории. В сравнение с другите зеленчуци, съдържащи скорбяла, те имат ниско съдържание на захар и са добър регулатор на кръвната захар.

Антиоксиданти: Сладките картофи съдържат голямо количество антиоксидант, което ги прави подходящи за хора с астма, артрит и др.

Диабет: Сладкият картоф е подходящ за консумация от диабетици, тъй като е много добър регулатор на кръвната захар. 

Развитие на зародиша: Сладкият картоф съдържа киселини, които са важни за здравето и развитието на клетките и тъканите на зародиша.

Сърдечни проблеми: Поради голямото си съдържание на калий, сладкият картоф предпазва от сърдечни удари, както и помага на сърцето да функционално нормално и балансира кръвното налягане.   

Бататите могат да се приготвят по различни начини, които запазват полезните им качества.

Използват се в кулинарното изкуство както картофа – варени или печени. От тях могат да се направят пържени картофи, да се добавят към ястия, да се приготви пюре, да се добавят към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Но най-добрият начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен това, бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи. Сладките картофи са идеални не само за обяд. Те могат също да се консумират като десерт, поради невероятния им сладък вкус.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

62,105 преглеждания

Comments are closed.