Как да комуникираме с детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

communicate-with-kids

Как комуникират децата между 2 и 5 годинки

Жестове

Жестовете винаги са актуални, затова не ги пренебрегвайте, а се вглеждайте в тях така, както сте правили досега. Хората на всяка една възраст общуват чрез езика на тялото. Но при децата предимството е, че мимиките им са почти винаги естествени, искрени и неподправени. Големите хора понякога манипулират чрез езика на тялото

Имайте едно наум, че в тази възраст децата ще започнат да ви имитират и копират във всяко едно отношение – включително и жестовете ви.

Словосъчетания, изречения, разкази

Между 2 и 3 години много дечица започват да употребяват словосъчетания и прости изречения. Към края на третата година те овладяват и сложните изречения. Но имайте предвид – това не означава, че те разбират изцяло всичко, което вие казвате.

Децата попиват много бързо, затова въз основа на разговорите вкъщи и нещата, които обсъждате помежду си, те формират мнение за света около себе си, за разни събития, хора, места и т.н.

Обичат и да им се повтарят по няколко пъти различни истории, смешки, разкази за живота и света около нас – не е случайно, че децата могат да чуват една и съща приказка много пъти. Всеки път въображението им рисува нови и нови сценарии.

Малчуганите обичат да си измислят разни неща – така развиват въображението си и взимат участие в живота около тях. По този начин привличат и внимание. Понеже искат да приличат на вас, да са възрастни и сериозни хора, те се опитват да постигнат това чрез разкази и говорене.

Много е забавно как децата пресъздават максимите, клишетата и утвърдените истини, с които родителите или околните си служат често, дори ежедневно. Можете да чуете детето с много сериозно изражение да ви посъветва – „Зеленчуците и плодовете са полезни за здравето”, „Човек не бива да лъже”, „Няма невъзможни неща”, „Времето лекува всичко” и др.

Думи

Тук все още най-важните думички са „не” и „да”. Включва се и въпросът „защо”. „Защо” е думичка, която в близките години ще чуете милион пъти и ще ви стане до болка позната. Имайте предвид обаче, че все още – на 2-3 години, тя невинаги изисква конкретен отговор, а по-скоро отново е подражание на вашата реч. Понякога е достатъчно да смените темата, за да забрави детето за въпроса си. Разбира се, вие не бива да правите това – любопитството е най-естественото качество на детето. Когато попорасне, малчуганът ви може да започне да употребява тази дума и в небуквалния й смисъл – като изразяване на отрицателно отношение или протест.

Абстрактните съществителни в по-голямата си част все още са непонятни за децата – може би те ги възпроизвеждат като думи, но трудно разбират семантиката им. Детето ви копира – съответно копира и речта ви. Затова не се изненадвайте, ако го чуете да изговаря и използва – дори вярно и на място, някоя много сложна или абстрактна дума – то просто е попило вашия език и контекста, в който вие сте употребили съответната дума.

Децата осъзнават, че думите имат власт – променят разни неща, карат хората да вършат определени дейности, подчиняват и т.н. Функцията на думите да бъдат действие постепенно се открива пред детето. Затова не се учудвайте, ако то се опитва да ви манипулира чрез речта си.

Рисунки или друга форма на творчество

Творчеството на децата е много важно – в него може да се открият техните желания, индивидуалност, впечатления, проблеми. Обръщайте му внимание и го насърчавайте – може би чрез него детето се опитва да ви каже нещо.

kominikacia deca roditeli

Как да комуникирате вие

Обръщайте пълно внимание на детето си

Това е първият и най-сигурен комуникативен подход не само в тази възраст, а и занапред. Ако се огледате около вас, в света на възрастните, ще установите, че без отделяне и демонстриране на внимание не може да бъде осъществено пълноценно общуване с околните. Никой не обича да му се говори с гръб, в движение, набързо или да не го слушате, докато другият човек се опитва да ви каже или сподели нещо. Така е и при децата.

Друг момент е, че за тях вие сте основен авторитет, най-близък човек, целият свят. Затова, ако детенцето не намери обратна връзка с никой от родителите, най-вероятно то ще се затвори в себе си. Преподавателите в детската градина остават много по-назад като вариант за пълноценно общуване – първото място, на което детето да търси помощ или просто приятен разговор, трябва да е вкъщи.

Разбира се, всеки е зает понякога, изнервен, изморен. Родителите са хора – със своите слаби и силни страни. В такива случаи обяснете искрено и интимно на детето как се чувствате – нека се почувства съпричастно към вашите проблеми. Покажете му, че то е равноправен член на семейството, който заслужава да получи обяснение, който може да прояви разбиране и даже да даде съвет. Детето ще оцени вашата искреност.

Внимавайте с тона и речника си

В този период дечицата попиват буквално всичко – затова бъдете внимателни с какъв тон и жестове разговаряте. Замисляйте се и над думите си – ако не искате детето да употребява определени думи, не ги употребявайте и вие.

Вглеждайте се в емоциите на детето

Научете се да разчитате неизречените емоции на детето. Има различни характери – някои дечица са по-затворени, други – по-екстровертни, споделят по-лесно. Опознайте детето си и имайте предвид индивидуалните му особености – не всички деца са еднакви. Покажете му, че го познавате добре, винаги го разбирате и сте негов приятел, който винаги отгатва какво му тежи и го прави нещастно. Не се правете, че не забелязвате настроенията, съмненията и проблемите – колкото и малки да са те.

Най-елементарен пример е следната ситуация – когато на игрището някой пререди момченцето ви, кажете му: „Миличък, ти искаше да играеш с топката сега, нали? Видях, че те предредиха”.

Говорете за чувствата си – и за вашите, и за тези на детето. Нека то не се срамува от емоциите си.

Давайте му право на малки решения

Още докато детето е малко, дайте му възможност да решава само някои неща. Така ще се чувства важно, пълноценно, ценено. Например, попитайте го как предпочита – да се облече преди или след закуска.

 

Вижте също:

kids-lie-2   Да отгледаме дете с добри маниери

kids-bicycles_81178237   Приятелите – важна част от детството

kid_with_dog_72449815   Да си вземем ли животно вкъщи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

20,020 преглеждания

Comments are closed.