Децата билингви

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detsa bilingvi

Знаете ли, че на света има повече двуезични, отколкото едноезични хора? 66% от децата по земята са отглеждани като билингви – тоест учат се да говорят не един, а два езика като родни. Този процент не е случаен и идва да ни покаже, че да научим децата си да говорят от малки повече от един език може да донесе изненадващи и много продължителни ползи. Ето някои от тях:

Развитие на мозъчния потенциал

Да учиш два и повече езика едновременно не е лесна работа, но това усилие крие сериозни благотворни въздействия върху мозъка. Неговата сила се усилва и тренира. Децата, които изучават втори език до 5-годишната си възраст, показват по-висока плътност на сивото вещество в мозъка си, в сравнение с техните едноезични връстници. Сивото вещество е онази част от мозъка, която отговаря и за езиковите способности и контрол и комуникативните възможности.

Имайте предвид и още нещо – децата не усещат изучаването на нов език така, както ние го усещаме – като трудност и усилие. Те се забавляват, докато учат – и го правят много по-бързо и качествено, отколкото възрастните. Наученето през детските години (не е случаен изразът „първите 7 години”) обикновено остава за цял живот. Не чакайте да дойде моментът, когато детето разбира достатъчно добре родния език – така че да изпитва трудност с новия, който учи. Трудността идва единствено оттам, че нашето съзнание вече е възприело схемата и етикета „роден език” – всичко, различно от него, се превръща в изпитание. Подарете на малчугана си възможността да има повече от един роден език. Времето е сега, докато той е малък, защото по-нататък, дори и да научи перфектно 10 други езика, никой от тях няма да усеща така, както се усеща родният език. Изпреварете момента, в който детето ще усеща неудобство от факта, че трябва да полага усилие. Така всичко ще се случи много естествено и лесно.

По-стабилна и дълготрайна памет

Според проучвания билингвите се оплакват от проблеми с паметта минимум 3-4 години по-късно в сравнение с хората, владеещи като роден само един език. Също както кръстословиците и свирененто на музикален инструмент, и владеенето на повече от един езици оказва благотворно въздействие върху качеството на паметта и изважда от нея т.нар. „познавателни резерви”.

Дисциплина

Говоренето на различни езици и превключването между тях развиват висока дисциплина и мобилизираност, тъй като това са качества, които се изискват от билингвите. Те имат способност за усърдно възприемане на нова информация и възпроизвеждането й, което им е от помощ в много житейски области. Билингвите имат по-силно развити организационни качества и са по-отговорни. Концентрират се по-добре.

Справят се по-лесно с четенето

Децата билингви, в резултат на способностите, които развиват при служенето си с втори език, възприемат ло-лесно звуците и техните писмени знаци – буквите. За разлика от децата, владеещи един език и свикнали само с определени звуци и букви, двуезичните деца по-безпроблемно възприемат езиковите правила. Познаването на два езика и правилата им създава богата езикова култура и специфичен езиков усет.

Паспорт към света

Мислите си, че английският е най-разпространеният език по света? Не е така, той се нарежда едва на трето място след китайския и испанския. В този смисъл, вече задължителният за всеки човек английски въобще не е достатъчен. Ще направите огромна услуга на детето си, ако го направите двуезично, а защо не и триезично. Бъдещето е в езиците и колкото повече от тях владеем, толкова по-лесно ще ни е в обучението, в професията и в живота. Светът може и да няма граници, ако знаем много езици, те наистина са доживотна виза за всички страни. Да не говорим, че изучаването на един език означава и неизбежно запознанство с културата и традициите на съответния етнос или държава – едно незаменимо богатство.

Затова още от сега превключете на друга вълна и заговорете с детето си на чужд език – то ще ви е благодарно за това след време.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

99,630 преглеждания

Comments are closed.