Различните етапи за игра при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 kid-play-building-blocks

12-18 месеца

Около 13-ия месец повечето деца могат да вървят, макар и нестабилно. Веднъж започнaло да ходи, детето няма да иска да спре. Затова е хубаво в този момент да подберете играчки, които стимулират движението. На тази възраст децата могат също така да обединяват идеи и да правят планове, затова и конструителните играчки са добър вариант.

Какво още можем да предложим на детето за игра:

Играчки на колела

Независимо дали заложите на играчките на колела за бутане или вземете камионче за каране с три колела, детето ви ще се забавлява. То ще обожава да си играе с всякакъв вид играчки на колела. Това не само ще му позволява да практикува новите физически умения, които е придобило, но ще може и да избира къде да отиде и как да стигне до там.

Конструителни кубчета

Дървените блокчета, с които децата могат да си строят всякакви неща, ще са ви от голяма полза в тази възраст. С тях детето може да построи всичко, което пожелае и измисли.

Музикални инструменти

Всички деца обичат да правят някакъв шум, а когато им попадне музикален инструмент, той става просто неустоим. Независимо какъв е инструментът, дали ще е китара, тарамбука или нещо, което вие сами си направите и използвате за музикален инструмент, детето ви ще прекара поне час, забавлявайки се с това.

girl-paly-craft

18-24 месеца

През това време детето ви развива както грубата моторика (тичане, скачане, катерене), така и фината моторика (носене, поставяне, слагане). Затова е най-добре да вземете играчки, които подпомагат тези способности.

Занаяти

В тази възраст детето ви ще се интересува от рисуване върху голям кадастрон, с тебешир или рисуване с пръсти.

Преструванка

Детето ви ви е гледало през цялото време и сега иска по някакъв начин да ви подражава. То ще започне да си играе с въображаеми предмети. Оставете го да си играе с телефона или чашите за чай и ще видите какво забавление ще падне, а защо да не се включите и вие, така играта ще е пълна.

Книги

Сега, когато детето ви има малко повече независимост, то наистина ще се забавлява да взима книгите, които му четете, да обръща страниците и да наблюдава интересните неща, които са на дадената страница. Не се учудвайте, ако то взима всяка вечер една и съща книга – все пак децата се учат чрез репетиция.

 puzzle

2-3 годинки

Когато детето ви стане на две годинки и нещо и наближава три, то започва да става по-социално и общително. Съответно и игрите, които ще му бъдат интересни, са именно тези, които се играят с повече деца.

Обикновен пъзел

Детето ви сега е развило фините моторни умения и чудесно ще се справя с обикновените пъзели. Тези игри учат децата на такива умения, а на нас, родителите, показват как можем да отстраним проблема, ако има такъв, и как да използваме различни стратегии. Също така детето ще се радва на успеха, когато му остава да сложи само последната част от пъзела.

Спортни занимания

За цялата енергия, която има детето, и според физическите умения, които е придобило, топката е чудесна игра. Независимо дали я рита или хвърля, топката, както и другите спортни игри, са чудесни за развитието на социалните умения.

Пазар

Измислени пари, кошница, няколко празни кутии – и детето ви вече може да си играе на пазар. По този начин то опознава света и разбира как може да общува с хората.


Още Игри:

detski igri-1   За важността на играта при децата

   Детски игри от отминали дни

   Пеперуда от сламки

   5 забавни игри с кашони


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

49,957 преглеждания

Comments are closed.