Тиквена баница (тиквеник)
Баница с тиква (тиквеник)
– пакет обикновени готови кори (при желание може и сами да си разточите кори от домашно тесто)
– 1 кг почистена тиква
– 50 мл. олио
– ½ пакетче разтопено краве масло
– 1 ч.ч. счукани орехови ядки
– 1/2 пакетче канела
– 1 ч.ч. захар
– няколко лъжички галета или счукани бисквити
– пудра захар за поръсване
Тиквата се сварява леко, за да омекне, и се настъргва на ренде. Ореховите ядки се счукват. Бисквитите се натрошават съвсем ситно. Мазнината се загрява. Корите се подреждат в намазнена тавичка. През 3-4 кори се поставя част от смесените с бисквитите и канелата орехови ядки, а върху тях – част от настърганата тиква и част от захарта. Поръсва се с малко мазнина. Приготвената баница се полива с 1 чаена чаша леко подсладена вода или лимонада, притиска се в краищата, за да се задържи повече въздух, който й придава по-голяма пухкавост след изпичането, и се пече при умерена температура. Поднася се, след като изстине, поръсена с пудрата захар.
Добър апетит!
6,653 преглеждания