• No categories

6 хранителни продукта, които само изглеждат полезни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mitove-za-zdravoslovnoto-hranene

Правилата за здравословно хранене са съвсем прости. На теория. Но влезем ли в магазина става сложно. Пазаруваме кисело мляко, овесени трици, био плодове и зеленчуци, убедени, че правим възможно най-правилния избор за себе си и за цялото ни семейство, но често пъти сме далеч от истината.

Този кратък списък с храни, титулувани като здравословни ще даде на мнозина яснота по въпроса какво да търсим и предпочитаме за семейната трапеза.

Овесена каша

Готовите миксове, които често избираме за закуска на цялото семейство с убеждението, че правим най-добрият избор за начало на деня, често са с висок гликемичен индекс, защото съдържат големи количества добавена захар, други подсладители и нишесте.

Сушени банани

Те съдържат микроелементи, които съдържат и свежите плодове, хранителни влакнини, желязо, калий и магнезий. За добрия външен вид на крайния продукт и за по-добър вкус, производителите често добавят захар, консерванти и оцветители, които превръщат този тип храна в нещо съвсем различно от здравословна порция. Сушените плодове биха имали високо качество само, ако ги приготвяме в домашни условия  във фурната или в специален уред – дехидрататор.

Хляб

В последните години специалните хлябове от пълнозърнести брашна, т.н. диетични сухари и други подобни продукти, съдържат мая и нишесте, консерванти, оцветители и редица други химически вещества, които обезсмислят първоначалната идея и предназначение на този продукт. За да е здравословен хляба, брашното за него трябва да е приготвено от грубо смлени цели зърна, най-добре с квас и без изкуствени оцветители.

Бяло сирене

За съжаление все по-рядко може да се намери качествено, добре узряло бяло сирене. В повечето случаи купуваме млечен продукт с неясен произход и състав, който съдържа ужасяващо количество натрий. Много по-полезно е вместо това да се консумира извара.

Кисело мляко

Повечето продукти с това наименование, които се предлагат в търговската мрежа, съдържат редица емулгатори, пълнители, оцветители и стабилизатори. Белтъчините за съжаление са пренебрежимо малко. Освен това в съвременното кисело мляко се добавят и растителни мазнини, които изцяло променят неговата структура и качества. Това важи с особена сила за плодовите млека и млечните десерти. Най-добре е да приготвяте подобни продукти в домашни условия като към избраното от вас обикновено натурално мляко прибавяте любимите си плодове, а още по-добре да си квасите домашно кисело мляко. Само така ще сте сигурни какво има в него.

Домашни компоти, сладка и туршии

Ако разполагате със домашно произведени плодове и зеленчуци, един от начините да ги съхраните за зимата е да приготвите от тях компоти, сладка и туршии или да ги захаросаме, след като сме ги изсушили. Високото съдържание на захар и сол в тези консерви обаче ги изключват от листата на здравословните храни, макар те да са домашно приготвени.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,522 преглеждания

Comments are closed.