5 съвета, които е по-добре да игнорирате

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
baba-hrani-vnuche

Родителството е много интересна част от живота. Когато ти се роди бебе, изведнъж установяваш, че всички около теб имат докторска степен в отглеждането на деца и се надпреварват да раздават съвети свързани с храненето, приспиването, възпитанието. Някои дори са толкова опиянени от собствената си компетенция, че самоуверено навлизат в крайно лични територии и засягат много интимни теми, което няма как да не предизвика напрежение.

Тук сме подбрали 5 от любимите ни съвети, които предпочетохме да пропуснем покрай ушите си.

Е, разбира се, няма да е никак трудно да допълним списъка и с още 55, но това го оставяме на нашите читатели.

1. Остави детето да се нареве

Да вдигнат ръка майките, които могат хладнокръвно да слушат сърцераздирателния плач на своето бебе. Е, аз не съм от тях, но ще ви кажа нещо. Изключително важно е колко голямо е детето. Ако става въпрос за новородено – то плаче, защото някоя от нуждите му не е задоволена – а на този етап, вие сте там, за да го направите. Нареваването няма да го научи на нищо, и дробчетата му даже няма да развие. Само стрес, стрес, стрес.

С по-голямо дете тази стратегия би могла да има успех, но не бива да се допуска травмиране на детето. Следствие от оставянето „да се нареве“, може да бъде изгубване на доверието на детето, което ще го направи несигурно по отношение на родителя. За това – прилагайте „стратегията“, само ако сте сигурни, че това е правилният подход. При някои действа – при други не!

Това не е универсално решение! Децата притежават различен темперамент и реагират различно на подобен тип взаимодействие, а вие познавате своето най-добре. След годинката започва фазата на тръшкането и ината, е там вече си трябват здрави нерви, но отново е важно да не прилагате „съвета“ буквално, а да проявите гъвкавост, за да преведете безболезнено детето през този етап от живота му.

2. Децата трябва да си изяждат всичко

Една лъжичка за мама, една за тати, една за кучето, котето, пилето… Децата преди всичко са хора и имат свои предпочитания. Те може да хапват по-малко или повече от количествата, посочени като норма в знайни и незнайни Интернет таблици – ако са здрави, щастливи и растат и се развиват нормално – няма място за притеснение. Те може да обичат ориз със зеленчуци, повече отколкото елда с круши. Нима вие самите не харесвате определени храни, за сметка на други? Децата просто опознават света по свой начин и храната е част от него. Вместо със сълзи на очи да се молите на детето да изяде „само още една лъжичка“ на всяка цена, помислете какво може да промените, за да превърнете храненето от мъчение в удоволствие и за двете страни.

Понякога очевидната липса на апетит може да означава здравословен проблем и в този случай е най-добре да се консултирате с педиатър. Насилването на детето да прави каквото и да било против волята му, може да доведе до негативни последици, а ключът към разрешаването на подобен тип проблеми се крие най-вече в подхода.

3. Тази блузка не му ли е тясна?

Нуждата да бъдат полезни взема връх у някои хора. Тогава макар и доброжелателни, съветите им по-скоро дразнят, отколкото помагат. Всяко изказване, в което се долавя вид укор е неуместно и няма смисъл да го приемате лично. Винаги ще има баби, притеснени, че ще простудите детето, ако няма шапка… нищо, че навън е 20 градуса на сянка, перфектни майки, възмутени от това, че ползвате омекотител за детските дрешки – все пак кой знае какви химии има в него, пробвайте с масло от евкалипт. Прави чудеса! Подобен род изказвания са груба намеса в личното пространство. Винаги можете да се замислите над нечии думи, но все пак вие най-добре знаете кое е най-доброто за вашето дете. И не го забравяйте никога!

4. Спи, докато бебето спи

Този съвет директно отива в графа „любими“, с ключова дума „стари, но златни“ . Едва ли има майка, включително нашите собствени, че и бабите ни, която да не го е чувала. Разбира се, на кой не му се иска да полегне сладко, сладко до спокойно спинкащото бебе – истински рай, но за съжаление в повечето случаи това е абсолютно неприложимо на практика. Времето, в което бебето спи, се оползотворява от майката до последната стотна – пък било то и просто да изпие чаша кафе на спокойствие и да почете списание. Няма да споменаваме, че повечето майки използват това време, за да изчистят, изперат и сготвят.

5. Бабини деветини

Тук включваме всички абсурди от къпането със сол, за да не му мирише потта, през намазването на биберона с мед, та чак до попарата с вино – за спокоен сън. Народното творчество в отглеждането на децата е необятно – повечето неща не само са абсурдни, а могат дори да бъдат опасни за здравето и живота на детето. Моля ви, не поемайте излишни рискове, прилагайки неадекватни действия, които биха могли да доведат до опасни последствия. Когато имате въпрос или нещо ви притеснява – има далеч по-компетентни хора, към които да се обърнете!

Автор: Веси Димитрова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,423 преглеждания

Comments are closed.