Зимен кръстовден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
zimen-krustovden

Ден преди Богоявление – Йордановден, православната църква отбелязва Зимния Кръстовден, наричан още Водокръст, Неядка, Водокръщи или Попова Коледа. Празникът затваря  цикъла на  т.н. „мръсни дни“, чието начало е на 25 декември. Тези дни в християнската религия се наричат така, защото това са дните, в които новороденият Исус все още не е получил Светото си Кръщение.

Този ден е първият от поредицата водни обреди в началото на първия месец на годината. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден,  които на някои  места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

На 5 януари сутринта в църквата се отслужва служба,  а водата се освещава. Попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. Смисълът на този ритуал е силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. На следващия ден – 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем.

Народното вярване за този ден е, че ако китката босилек замръзне, годината ще е плодородна. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете ходят „совойници“. Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството. Придружени са подобно на коледарите от по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.

Обредната трапеза на Кръстовден е постна, по традиция се приготвят боб, зеле, постни сърми, меси се обреден хляб с паричка както на Бъдни вечер.

Имен ден на този ден празнуват Кръстан, Кръстьо, Кръстана и Кръстина.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,618 преглеждания

Comments are closed.