• Няма категории

Здравословна рецепта за домашен шоколад

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

IMG_7929

Жените са шокохолички! Това твърдение не подлежи на никакво съмнение!

Особено, когато са на диета или друг хранителен режим, мисълта за шоколад им засяда в главата и всички останали мисли започват да се въртят около тази за шоколада.

Но… колкото и да си напомняме, че шоколадът е много полезен и необходим, дори в блокчетата с високо съдържание на какао има захар, която обикновено обърква плавете ни за бързо вталяване.

Да си похапнем нещо сладко, особено в следобедните часове си остава обаче едно от най-съкровените женски прегрешения.

Със следващата рецепта обаче можем да снижим до минимум чувството си за вина, освен че съставките й са полезни и здравословни, разбира се, ако се придържаме към разумни количества и не унищожим цялата доза на едно хапване.

Необходими продукти:

1 1/4 чаша гореща вода

3 супени лъжици желатин – най-добре агар-агар

1/2 чаша студена вода

1/2 чаша натурално какао на прах

1/2 чаша кокосово мляко на прах (или друго мляко на прах)

1 чаша кокосово масло

1/3 чаша суров течен мед (да не се загрява)

1 ванилия

щипка сол

допълнителна кокосово масло за смазване на тавичката

Приготвяне:

Намажете дъното и страните на стъклена или друга подходяща тавичка с кокосово масло и оставете настрана.

Кипнете 1 1/4 чаша вода и смесете с накиснатия в 1/2 чаша студена вода желатин. Оставете го за няколко минути да се разтвори напълно.

Смесете какаото и кокосовото мляко на прах и добавете останалите съставки, можете да използвате пасатор или кухненски робот, за да разбиете сместа да идеална гладкост.  Ако предпочитате по-наситен какаов вкус, можете да приготвите шоколада без кокосовото мляко.
Така приготвената смес внимателно изсипете в предварително приготвената тавичка, покрийте с домакинско фолио и приберете за няколко часа в хладилника.

След като шоколадът се втвърди напълно, нарежете го на формички, поръсете го с допълнително сурово какао и приберете в плътно затваряща се кутия или найлонова торбичка. Така приготвен и прибран сладкишът има трайност една седмица.

От една доза излизат 25 или повече парчета, в зависимост от големината.

източник: www.healthy-holistic-living.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,271 преглеждания

Comments are closed.