Здрави и силни деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

iKids_ls

Детският имунитет е тема, която вълнува всеки родител, както и методите и средствата, с които той да бъде адекватно развит и подкрепен не само в детството, но и през целия живот.

Да боледуват, обаче, за децата сякаш е задължително. Това важи с особена сила за малчуганите, които посещават детски заведения от ранна възраст.  Наред с това, има и много други фактори, които влияят отрицателно върху детския имунитет – замърсен въздух и околна среда, приемането на преработени храни от най-ранна възраст, ранно захранване и кратък период на естествено хранене и др.

Децата са най-лесно податливи на зарази, защото тяхната имунна система не е напълно развита; макар и малки, те също като възрастните, са подложени на ежедневен стрес и напрежение; често храненето им допуска нездравословни компромиси; приемат медикаменти без това да е наложително; психиката им е претоварена с прекомерно количество информация, която тяхното съзнание често не е в състояние да възприеме и обработи и в допълнение към всичко това идва липсата на достатъчно физическа активност.

Тази комплекс от „екстри“ за съвременните деца е добре осъзнат от родителите, но те трудно могат да се справят с преодоляването им сами. Специалистите са установили, че от 6 до 9 година децата изграждат активно своя имунитет и дори да боледуват често, това не бива да тревожи прекалено родителите. Изграждането на силна имунна система изисква време и зависи от „срещите“ на детския организъм с различните вируси, бактерии и болестотворни микроорганизми, които причиняват различни заболявания.

И все пак, когато детето боледува, всеки родител се тревожи. За да се избегнат излишните тревоги е добре децата да изградят дълготрайни здравословни навици от най-ранна възраст.

Ето ето нещата, които подкрепят детския имунитет:

1. Кърмете бебето си.

Без съмнение няма по-добра храна, която да стимулира развитието на детския имунитет.

2. Повече сън.

Според редица проучвания по-продължителния сън действа положително на продуктивността и увеличава производството на т.нар. „килър клетки“, които отговарят за имунитета. Това важи с особена сила за децата – повече сън, по-силен имунитет.

3. Плодове и зеленчуци на всяко хранене.

Опитайте се да научите детето си да хапва плодове и зеленчуци на всяко хапване. Нека купичка с ягоди или диня е десертът, а не сладкарско изделие. Плодовете и зеленчуците могат да се сервират оформени по интересни начини и под необичайни форми, който да предизвикат интерес във всеки малчуган.

4. Спортувайте семейно.

Навикът за спорт, се възпитава от ранна детска възраст, така че спортувайте заедно с детето си.

5. Хигиената е важна.

Децата трябва да са наясно с важността от миенето на ръцете от най-ранна възраст! Друга важна и неотменна ежедневна задача по отношение на хигиената е миенето на зъбите.

Към този кратък, но съдържателен списък със здравословни навици е хубаво да прибавим и профилактиката на различните заболявания. Тя е особено важна в онези преходни периоди на годината, когато има грипни епидемии и подрастващият организъм е изложен на допълнителни опасности. Тогава е важно, децата да приемат допълнителни хранителни вещества, който да доставят на организма нужните витамини, минерали и ненаситени мастни киселини.

Такива са:

Витамин А – за поддържане на нормално зрение;

Витамин D – за подкрепа на имунитета, здрави кости, зъби и мускули;

Витамин Е – за осигуряване на антиоксидантна защита;

Цинк – той е един от най-важните микроелементи за правилното функциониране на нашето тяло. Благотворните му ефекти са многобройни и включват подпомагане на нормалния синтез на белтъчини, клетъчното делене, зрителната функция, както и запазване на нормалното състояние на кожа, коса и нокти.

Много важен растителен екстракт в подкрепа на силния детски имунитет е маслото от черен кимион.

Черният кимион (Nigella sativa) е типично за Югоизточна Азия растение и е широко използвано в медицината от хилядолетия. Известно е с множество различни имена – калонджи, чернушка, римски кориандър, фараонско масло, черно семе, а в България е познато като полска челебитка. Родството с подправката кимион е доста далечно – двете растения са от различни разреди. Маслото от семена на черен кимион е богат източник на витамини от група В, микроелементи (мед, цинк, желязо), както и полиненаситени мастни киселини. В комбинация с активната му съставка тимоквинон осигуряват:

- силна подкрепа за детския имунитет преди и по време на боледуване

- антиоксидантна защита

- подпомагат съпротивителните сили на организма

- подкрепят специфичните нужди на децата в периода на растеж

Множество клинични проучвания, проведени в последните 10-15 години се опитват да намерят научно обяснение на факти, които са емпирично известни в хилядолетните традиции на китайските, индийските, арабските и африканските медицински учения. Доказва се, че маслото от черен кимион предпазва нашите клетки, стабилизира мембраната на белите кръвни телца и потиска образуването на някои медиатори на възпалението. Установен е също и понижаващ ефект по отношение на кръвната захар, по механизъм, независим от инсулина. В много проучвания, които включват алергични пациенти, се установява, че маслото от черен кимион е безопасно и добре толерирано допълнение към основната терапия и подобрява субективните оплаквания, т.е. качеството на живот на хората, които са го приемали.

Много добрият безопасен профил на този растителен екстракт го правят идеален за прилагане в детска възраст. В литературата липсват данни за каквито и да било сериозни нежелани реакции, предозиране или непоносимост към маслото от семена на черен кимион.

Допелхерц® актив Имуно за деца осигурява пълноценен прием на важни и незаменими хранителни съставки от особено значение за подрастващия организъм.
Може да се приема от деца над 4 години по 1 капсула дневно, а при ученици се препоръчват 2 капсули на ден.

Профилактиката днес струва по-малко от лечението утре! 

Queisser_1200x628px_iKids-FB_v6

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,158 преглеждания

Comments are closed.