Защо децата никога не изглеждат уморени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kids-running_k

Децата, за разлика от възрастните, възстановяват жизнените си сили много по-бързо и рядко изглеждат уморени. Защо това е така?

Отговорът има своето научно обяснение, публикувано в Frontiers in Physiology. То се основава на данни от изследвания, които доказват, че децата не губят така лесно своята енергия, колкото дори добре тренираните възрастни. Това се отнася и до случаите, в които става дума за натоварени спортни тренировки и упражнения с висока интензивност.

Изследването показва, че мускулите на децата са много по-издръжливи и устойчиви на натоварване, което им позволява да се възстановяват много по-бързо дори от тези на тренираните атлети и състезателите по бягане на дълги разстояния и колоездене.

До скоро специалистите са считали, че по време на тежки физически натоварвания, децата могат да се уморят по-рано от възрастните, защото сърдечно-съдовият им капацитет е ограничен. Освен това, за да преодолеят дадено разстояние, на децата са им нужни и повече крачки, а това води до по-ниска ефективност и по-висока степен на умора. Направените изследвания показват, че детската мускулатура има способността да се „нагажда“ към екстремните условия. На първо място това се дължи на по-добрата адаптивност на мускулите, които са по-устойчиви на натоварване и умора, както и да способността на мускулната тъкан  да се възстановява много по-бързо при високи натоварвания, отколкото това е възможно при възрастните хора.

Енергийните характеристики и скоростта на възстановяване след циклични тренировки при момчета на 8-10 годишна възраст, в сравнение с нетренирани възрастни и добре тренирани спортисти, показват, че сърдечната честота, нивата на кислород в кръвта и скоростта, с която мускулите се освобождават от млечната киселина след тренировки, се нормализират много по-бързо.

Учените са установили, че децата имат т.н. аеробен метаболизъм, което им помага да се чувстват по-добре по време на физическа дейност с висок интензитет и се възстановяват за много по-кратко време, за разлика дори от добре тренирани възрастни.

Изследването доказва, че тази способност на детския организъм може да се използва от най-ранна възраст за развитие на атлетичния потенциал на детето. Мускулната издръжливост е заложена по природа у децата, а това може да се използва за постигането на високи резултати по отношение на техниката, скоростта и силата, при изпълнение на определени физически упражнения или спорт.

Направените проучвания са от полза и за разбирането на това, как човешкото тяло се променя с годините, от детството до зряла възраст и как това може да се използва в полза за здравето и избягването на риска от някои заболявания.

Нарастването на риска от заболявания, дължащи се на обездвижването, е пряко свързано с осъзнаването на физиологичните промени, които настъпват в детския организъм по време на растежа. Аеробните упражнения намаляват значително рисковете от заболявания, като диабета, например, който се проявява най-често на границата между ранното детство и предпубертета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,671 преглеждания

Comments are closed.