Забавни игри с букви

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Утре е 24 май, денят на славянската писменост, на българската просвета и култура. Но за нашите деца това е Празникът на Буквите. За съжаление, утре може би ще бъде отново мрачно и дъждовно, и няма да предразполага за разходки. Затова ви предлагаме няколко весели и в същото време образователни игри, свързани с буквите, в които може да се включите цялото семейство.


Игра на думи

Това е добре познатата ни игра, която започва като един от участниците казва азбуката наум, а друг му казва „стоп” и го спира. С буквата, до която е стигнал започват да се изреждат думи, които започват с нея. Играчите се редуват. Ако някой не може да се сети, отпада. Този, който остане последен печели и играта може да започне отново.

Други варианти са думите да не започват с една и съща буква, а всяка следваща с последната буква от предходната. Също така може да увеличите сложността, като зададете допълнителни правила, като това да се изреждат само съществителни, само животни, храни или населени места например.

Ако сте повече хора, може да се разделите на отбори, да определите продължителността на играта, например 5 кръга и разбира се накрая да има награди за победителите.

В същото време това е чудесна игра, с която може да учите най-малките членове на семейството на нови думички.


Намери буквата

Това, което ви е нужно са стари вестници или списания и химикалки. Раздавате на всеки участник по 1 или 2 страници и играта може да започне. Правилата са следните (като разбира се, всеки може да си ги доизмисли или допълни): трябва да се открият всички думи на страницата, които започват с буквата „М”, или думи, в които има „С” и „Р”, или които са в множествено число. За да има тръпка, определете време – примерно кой ще открие най-много думи с втора буква „А” за минута и половина. 


Букви от пластелин

Още един забавен начин да запознаем най-малките с буквите. Направете азбуката от пластелин, а защо не и от тесто. Може да си изработите буквите от имената си от тесто, да си ги опечете и да ги подредите за вечеря, вместо хляб.


Азбуката е навсякъде

Ако все пак времето бъде благосклонно за празника, ето една игра за навън. Докато се разхождате, оглеждайте се за предмети и знаци, които приличат на буквите от азбуката. Развихрете фантазията си и се опитайте да намерите всички 30 букви. Ще успеете ли?  


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Игри

8,217 преглеждания

Comments are closed.