За витамините, минералите и бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

Специалното внимание към правилното хранене е особено важно по време на бременността.  Трябва да бъде разнообразно и пълноценно, но достатъчно ли е то, за да ни осигури всички необходими хранителни вещества?

Вероятно още на първия преглед са ви препоръчали да си набавяте фолиева киселина. Тя, заедно с витамините В12 и В6, са жизненоважни за правилното развитие на бебето. А дали са ви препоръчали и пренатални витамини? Но нека не спираме до тях: хранителните добавки помагат за развитието на здраво бебе и за поддържането на здравето на майката.

До скоро се твърдеше, че пълноценното хранене ни осигурява всички необходими хранителни вещества. На теория това е така. Храната би могла да бъде съчетавана така, че да осигури на бременната оптимален прием на витамини и минерали, но какво се случва на практика?

Почвите, които твърде дълго са обработвани с химикали, са лишени от минерали, а рафинирането и обработката на храните намалява хранителните вещества (например бялото брашно, оризът и захарта съдържат 77% по-малко цинк, хром и манган от кафявия си вариант), същото се отнася и за готвенето. Освен ако не сте късметлии със собствена зеленчукова градина, по-голяма част от храните, които купувате, не са отгледани във вашия регион, а са пропътували стотици (дори хиляди) мили до рафта във вашия супермаркет – фактор, който допълнително намалява съдържанието на хранителни вещества. Поради тази причина плюс продължителното време, през което съхраняваме храната, съдържанието на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците варира до значителна степен. Например един голям морков (100 гр.) може да съдържа от 21 мкг до 5000 мкг витамин А. Отчасти това се дължи на времето, за което стига от полето до хладилника ви, но по-голяма е вината на фермерите, които използват много изкуствени торове, които правят морковите едри и евтини, без качеството им да се взима предвид.

Така и най-добрата диета трудно би могла да достави на вас и вашето бебе нужните хранителни вещества. Не е задължително да изкупите всички хранителни добавки за бременни на пазара, но ще ви обърнем внимание на няколко, които доказано повлияват благоприятно на бременността, раждането, кърменето и здравето на бебето.

Препоръчителни добавки:

Фолиева киселина - Тя помага на клетките да се умножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.

Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.

Мултивитамини за бременни- Съществува дългогодишен дебат по темата за приема на мултивитамини за възрастни. Но по време на бременност и кърмене витамините са особено важни. Дефицита на витамини и минерали при възрастните може и да няма толкова силен ефект и да се отрази веднага, но по време на толкова интензивни процеси на развитие, като по време на бременност, хранителният недостиг би могъл да се отрази пагубно на бебето в дългосрочен план.  Висококачествен комплекс от пренатални витамини е един вид „застрахователна полица”, която да предпазва бебето ви от дефицити, но само, ако е в съчетание с правилен хранителен режим!

Омега-3 полиненаситените мастни киселини – Скорошно изследване е открило потенциална връзка между приема на омега-3 мастни киселини от страна на майката по време на бременността и понижения риск от развитие на алергии при детето й. Омега-3 мастните киселини се набавят от орехи, риба и ленено семе и привидно подобряват развитието на червата на плода като карат имунните клетки да работят по-ефективно.

Пробиотици- Много специалисти ги препоръчват особено по време на бременност.  Бебетата се раждат с напълно стерилна храносмилателна система и започват да „култивират” своите полезни бактерии от бактериите и други полезни микроорганизми,  които получават от майката, преминавайки през родовия канал и от кърмата в последствие. Тези бактерии навлизат през устата на бебето в червата и се прикрепват към стените им преди други, неприятелски микроорганизми да направят същото.  Приема на качествени пробиотици по време на бременност гарантира, че бебето ще получи също своята доза полезни бактерии, които в последствие ще понижат риска от евентуално развитие на ушни инфекции и други заболявания през първите няколко години от живота му.

Комбинирана добавка с калций и магнезий (в случай, че мултивитамините или минералите ви не съдържат препоръчителното количество) – Калцият и здравите бебета вървят ръка за ръка! Стремете се да си набявяте калций и магнезий в съотношение 2:1, например 400 мг калций и 200 мг магнезий. Дефицитът на магнезий може да бъде причина за прееклампсия, недобър растеж или даже смърт на плода. Поддържането на оптимално количество магнезий се грижи за растежа и възстановяването на тъканите при бременната и помага на бебето да получи повече хранителни вещества чрез плацентата.

Кокосово масло – Натурален имуностимулатор, който спомага за развитието на мозъка на бебето. В състава му влизат много от компонентите на майчиното мляко и приема му по време на бременност се отразява добре на кърменето в последствие. 

Витамин С – препоръчителната доза за бременни е 1000-2000 мг допълнително.

Антиоксиданти – препоръчват се, особено ако ставате майка на по-зряла възраст, живеете в замърсен район, заплашени сте от прееклампсия или се намирате под силен стрес.

 

Задължително приемайте всички добавки с храна! Възможно е след приема на добавки урината ви да придобие по-жълтеникав цвят. Това е напълно нормално, препоръчва се да пиете повече вода.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност Здраве

5,942 преглеждания

Comments are closed.