Всичко за морковите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кога мога да захранвам бебето си с моркови?

Можете да давате на бебето си моркови от 4-6-месечна възраст. Консултирайте се с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с определена храна.

Хранителните стойности на морковите

Морковите са много богати на бета-каротин. Бета-каротинът е каротиноид, един от семейството каротиноиди – пигменти, които са предшественици на витамин А. Витамин А е изключително важен за здравето на развиващото се бебе.

Морковите често са първата храна на бебетата. Те се смилат лесно и са богати на витамин А, С и на калций.

Поради въпроса с нитратите, препоръките спрямо консумацията на морковите са разнообразни. Възрастта, която се препоръчва за въвеждане на моркови е 7-8 месеца.

Как да избирам и съхранявам моркови?

Когато купувате моркови, избирайте онези с най-малко зеленина на върха. Ако морковът има израстъци, това означава, че доста е поседял в магазина. Огледайте ги и за малката бяла брада по дължината на моркова. Тя също означава, че морковът не е пресен.

Най-добрият начин да запазите аромата, свежестта и количеството бета-каротин в морковите е като ги замразите.


Добра идея ли е да купувате малки морковчета?

Малките морковчета са продукт на модерните технологии и се произвеждат, като се изрязват от нормално големи пораснали моркови. Някои производители добавят зелени бои на върха за по-голям ефект. Най-добрият начин да проверите дали малките моркови са наистина млади моркови, е като прочетете етикета. Най-често по магазините се срещат „млади“ моркови от нарязаните стари.

Малките морковчета се приготвят, като се почистват чрез накисване в хлорен разтвор, за да не побелеят, докато са пакетирани. Не купувайте тези моркови, а вместо това изберете големи, които самата вие да нарежете и обелите, особено ако ги използвате за бебето!

Как да приготвям моркови

Морковите трябва да се белят при приготвянето на пюрета за бебета, тъй като кората е трудносмилаеми за стомаха на бебето. Ако не купувате органично произведени моркови, винаги трябва да белите кората им, тъй като химикалите са концентрирани в нея. Използвайте четка за почистване под хладка течаща вода в мивката.

Моркови (половин чаша на пара)

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А: 19, 152 IU

Калий: 177 мг.

Витамин С: 1.8 мг.

Натрий: 51.5 мг.

Ниацин: 0.4 мг.

Калций: 24 мг.

Фолиева киселина: 11 мкг.

Фосфор: 23.4 мг.

Пантотениева киселина: 0.2 мг.

Магнезий: 10 мг.

Витамин В6: 0.2 мг.

Желязо: 0.48 мг.

 

Съдържа други витамини в малки количества.

Съдържа следи от селений, манган, мед и цинк.

 

Храни, които се комбинират добре с моркови:

Ябълки

Праскови

Зелен фасул

Фасул

Сладък картоф

Грах

Тиквички

Тиква (кръгла и продълговата)

Кафяв ориз

Леща

Пилешко месо

Говеждо месо

Свинско месо

Тофу

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,618 преглеждания

Comments are closed.