• Няма категории

Време за кайсии

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

apricots

Свежите, узрели кайсии са сочни, сладки и много вкусни! С тяхната нежност и деликатен вкус, с топлия им оранжево-червен цвят, кайсиите са един от символите на лятото.

Най-ароматни са плодовете с наситен оранжев цвят, гладка повръхност и нежно меки на допир. Можете да ги съхранявате в хартиени торбички на стайна температура, ако са леко недозрели за ден-два, но ако са достатъчно зрели, използвайте ги веднага. Най-добре в сурово състояние.

С кайсии можете де приготвите и чудесни сладка и свежи летни десерти като този.

Кайкиев тарт с шам-фъстък и маскарпоне

apricot-recipes

Многолистно тесто – свежо или размразено

1/2 чаша захар

1 ½ кг. пресни кайсии, разрязани на наполовина

2 супени лъжици несолено масло

1/4 чаша шам фъстък

 


за крема:

2 чаши сладкарска сметана

250 гр. маскарпоне

2 супени лъжици мед

1 ванилова шушулка

Приготвяне:

Загрейте фурната, в голям тиган или тавичка с дръжки разтопете захарта с ½ чаша вода, усилете котлона, за да се превърне сместа в бледо кафяв карамел. Отстранете от котлона и прибавете маслото, разбъркайте добре. Добавете кайсиите, като ги подредите с разрязаната повърхност надолу. Оставете ги да се охладят.

Изрежете от готовото многолистно тесто кръг, малко по-голям от големината на съда и го поставете върху кайсиите, като леко подвиете краищата му навътре. Изпечете сладкиша до златисто за около 30-35 минути.

В студена купа разбийте сметаната и маскарпонето до пухкава консистенция, добавете меда и ванилията и разбъркайте, докато сместа ги поеме напълно.

След като сладкишът се охлади, поставете чиния с подходяща големина и обърнете тавичката, за да го извадите. Поръсете с натрошени ядки шам-фъстък и сервирайте всяко парче гарнирано с крема от маскарпоне.

Вижте още рецепти с кайсии:

Френски сладкиш с кайсии и бадеми

Кайсиево руло с орехи

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,193 преглеждания

Comments are closed.