В Кеймбридж създадоха изкуствен ембрион

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

in-vitro

Университетът в Кеймбридж обяви, че е успял да създаде в лабораториите си биологични тела, които почти напълно приличат на ембриони. Учените използвали стволови клетки от мишки в триизмерен калъп, където тъканта добила форма и функции съвсем като на автентичните миши зародиши, пише Би Би Си.

Изследователите използвали два вида стволови клетки в много специфичен ред. Досегашните опити за създаването на изкуствени ембриони се проваляха, защото в един ембрион има различни видове клетки и учените не можеха да накарат стволовите клетки да се подредят по характерния начин и да играят различните роли. За това помогнал детайлният калъп, който разработили.

Засега изкуствените ембриони растат и се развиват с темпото на нормалните зародиши при мишките, но част от структурите им изостават и изследователите търсят причината. Следващата им задача ще е да проведат същия експеримент и с човешки стволови клетки. В „Кеймбридж“ са обнадеждени, че това може да е революция в технологията на изкуственото оплождане, или на първо време – изобщо в науката.

Макар че със стволови клетки се експериментира вече от години, от престижния университет вярват, че постижението им е първото по рода си в света и отваря цяла нова страница за научни възможности. Ако се усъвършенства производството на изкуствени ембриони, ще отпадне целият спор за морала зад експериментите с човешки или животински зародиши, посочват учените.

Може да отпадне и забраната ембрионите за научни цели да се унищожават на 14-ия ден точно заради етичния въпрос и риска от тях да порасне нещо неестествено. С изкуствения живот цялото нещо ще е предмет на науката и по никакъв начин на природата, смятат новаторите.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

965 преглеждания

Comments are closed.