В деня на книгата и авторското право връчват наградата „Рицар на книгата“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ricar-na-knigataНаградата “Рицар на книгата“ се връчва по случай Световния ден на книгата и авторското право под егидата на ЮНЕСКО (23-ти април), като в България  този ден бележи и края на Националната кампания за насърчаване на  четенето „Походът на книгите“, която по традиция започва на 2-ри април, Международния  ден на детската книга.

„Рицар на книгата” е награда, учредена през 2004 г. от  издателство „Сиела“. След 2006 г. правата за организиране на събитието  и връчване на наградите са прехвърлени на Асоциация „Българска книга”.  Тя е най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в  страната, в което членуват над 120 юридически лица, произвеждащи  повече от 90% от книжната продукция в България.

Кампанията се организира от Асоциация „Българска книга“ в  партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и  Министерството на образованието и науката, като е част от Календара на  културните събития на Столична община за 2018 г.

На 23-и април 2018 г. в 19:00 часа, в галерийното пространство на  Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16), Асоциация  „Българска книга“ (АБК) ще връчи почетната статуетка „Рицар на  книгата“ за петнадесети път. Наградата се присъжда за изключителни  заслуги в областта на книгите и четенето през предходната година.

В началото на 2018 г.  българските издатели и книготърговци,  членуващи в Асоциация „Българска книга“, присъдиха званието „Рицар на  книгата“ на предаването „Денят започва с култура“, за популяризирането  на книгата и четенето в България. „Денят започва с култура“ е предаването, в чийто фокус попадат  не само книгите, а и всичко свързано с тяхното създаване – оформление,  стил, жанр, проблематика, касаеща миналото и бъдещето на нацията. То  провокира много млади хора да започнат да четат и да ценят книгите. В  предаването се водят професионални обсъждания и се дава гласност на  безкомпромисни коментари, които въвеждат зрителите в света на книгите.  С вещина се дискутират и проблемите на книгоиздаването и  книгоразпространението.“

Наградата ще бъде връчена от кмета на Столична община, г-жа  Йорданка Фандъкова.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

568 преглеждания

Comments are closed.