В чест на Света Анастасия днес се месят питки и се мажат с мед

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sveta-anastasiqНа 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия.

Днес имен ден празнуват всички с имена: Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина.
Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра.
В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за Бога. След време, тъй като не се отказала от вярата си, въпреки всички мъки на които била подложена, тя била привързана към четири стълба и изгорена през 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.
В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта. Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие. Жените и особено майките не трябва работят нищо, за да не се разболеят децата им.
Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще е дъждовно. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.
Традицията повелява да се месят пресни питки и намазани с мед да се раздават.
по информация от Интернет
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Празници

Етикети:

2,131 преглеждания

Comments are closed.