Удържат до 380 лева за личен асистент на деца инвалиди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Children-with-Cerebral-Palsy-k

Агенцията за социално подпомагане ще удържа до 380 лв. от месечната помощ на деца инвалиди, ако ползват личен асистент по държавни програми. Тези пари ще се превеждат на общините, които осигуряват помощниците. Общата сума на помощта за деца с над 90% увреждания е 930 лв. на месец. Това обявиха от социалното министерство, като разясниха новите правила за отпускане на лични асистенти.

Правилата бяха променени от тази година след законови промени, предложени от социалния министър Бисер Петков. При възрастните инвалиди, които ползват асистент, пък временно ще се спира добавката за чужда помощ, която от 1 юли е в размер на 99 лв. на месец. Личен асистент ще се заявява в общината по местоживеене, обясниха още от социалното министерство. Преди това обаче инвалидът трябва да е преминал новата социална оценка, която да му предпише, че има право на чужда помощ.

От близо 163 хил. души с тежки увреждания едва 13 хил. са получили право на максималната помощ от 198 лв. на месец по новия закон, показват данните на Агенцията за социално подпомагане. Съвет към омбудсмана Мая Манолова, чието създаване тя обяви вчера, ще следи за спазването на правата на хората с увреждания.

 

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

443 преглеждания

Comments are closed.