Новите учебниците за 2016/2017 учебна година ще закъснеят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
uchilishte-novovuvedeniya

Много трудно могат да бъдат изготвени учебници по новите учебни програми, така че по тях да учат децата през 2016/2017 година. Това коментираха автори на учебници пред Би Ти Ви.

Авторът на учебници по история Цветан Цветански припомни коментарите още от лятото, че няма как новите учебници да са готови за следващата учебна година предвид сроковете, необходими за написването им. „Не е нещо като да „опраскаш“ един учебник бързо-бързо“, смята той.
Весела Михайлова, автор на учебници по български език и литература, посочи, че за направата на един учебник са необходими минимум 12 месеца. По думите й, ако много се пришпорят, издателите ще могат да ги изготвят, но тя попита риторично дали учебниците ще бъдат качествени и дали конкурсите за тях ще бъдат проведени по правилата. Авторите на учебници коментираха също, че не най-важното е кое стихотворение ще отпадне от материалите и призоваха да няма вторачване в „Балканджи Йово“.
„От тази хипертрофирала програма учениците не могат да бъдат научени да бъдат културни читатели, затова стигаме при преглеждането им на работите им на матурите до куриози моменти“, коментира Михайлова. Цветан Цветански също изтъкна, че сега има консенсус в обществото, че учебното съдържание е претоварено, учебниците са с твърде много информация и трябва да бъдат разтоварени.
„Цялата информация, за която стене обществото, я има навсякъде. Хубаво е децата да получат тази технология как да овладяват знания, как да селектират, как да намират най-важното. Учебникът не е единственото нещо на този свят“, коментира Веселин Тодоров, председател на асоциация „Българска книга“. Той припомни, че учебниците за пети клас за догодина вече са купени. „Изхарчени са едни 6-7 млн. лв. Те са по старата учебна програма“, каза Тодоров.
Весела Михайлова пък допълни, че до момента са публикувани само учебните програми за 1 и 5 клас, и попита къде са останалите програми. В този смисъл според нея сега не може да се говори за отпаднали произведения, докато не се види цялата картина. По темата за отпадането на стихотворения като „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ и опасенията у някои групи за патриотичното възпитание на децата тя призова да бъдат попитани депутати – например тези от Патриотичния фронт, с ръка на сърцето да кажат чели ли са цялата „История славянобългарска“ и дали знаят от кого е стихът „Родна реч“ и от кого „Родната реч“.
източник: www.dnevnik.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

929 преглеждания

Comments are closed.