Три супер рецепти на пара: бързи за приготвяне и полезни за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ястията, приготвени на пара са идеални както за най-малките, така и за цялото семейство, тъй като продуктите запазват голямо количество от витамините, за разлика от останалите методи на приготвяне.

На пара можете да сготвите почти всичко: месо, риба, зеленчуци и освен че е изключително полезно, става много бързо и лесно.

Можете да използвате пароварка или кошничка, която се поставя в обикновена тенджера.

Рибни шницели с моркови и лук

fish_schnitzel

500 гр.  филе от бяла риба

1 малък морков

1 глава лук

1 яйце

брашно

копър, магданоз

сол

Смелете кайма от рибните филета, нарежете лука на ситно и го смесете с рибната кайма. Настържете морковите и калъцайте ситно подправките, прибавете ги към сместа. Накрая прибавете яйцето и с навлажнени ръце оформете шницелите, оваляйте ги в брашно и наредете в уреда за готвене на пара. Оставете да се готвят 15 минути. Сервирайте с прясна зелена салата.

Пилешки мъфини с пармезан

ястия на пара за деца

200 г пилешко филе

2 яйца

2 с.л. лъжици грис

75 гр. пармезан

75 мл мляко

сол на вкус

зелени подправки

Загрейте млякото и с непрекъснато бъркане изсипете гриста, оставете на тих огън, докато добре се свари и набъбне. Направете от пилешкото филе кайма, към нея прибавете настърганото сирене, млякото, яйцата и охладения грис. Овкусете с щипка сол и подправки, с които детето е свикнало и харесва. За децата най-подходящи са копър и магданоз. Подредете така полученото „тесто“ в силиконови формички за мъфини и ги поставете в пароварка или в кошничка за варене на пара. Оставете ги да се готвят 20 минути. След като се сварят, извадете от формичките и сервирайте със салата от домати и краставици.

Чийзкейк с фурми

pudding with dates

400 гр. извара

2 яйца

2 с.л. пшеничен грис

1 с.л. захар

100 грама почистени от костилките фурми

50 мл мляко

¼ чаена лъжичка сода за хляб

1 пакетче ванилия или ½ шушулка

Загрейте млякото до завиране, но не го кипвайте, прибавете ванилията. Залейте с него гриста в купа и покрийте за 10-15 минути.

Разбийте изварата в блендер или я претрийте през цедка, за да стане гладка. Разбъркайте яйцата съвсем леко, колкото да се смесят жълтъците и белтъците и прибавете към изварата, добавете захарта и накрая содата. Разбийте сместа докато стане идеално гладка. След което смесете набъбналия грис с млякото и изварата. Добавете нарязаните на ситно фурми и разпределете сместа в силиконова форма или няколко по-малки формички. Заредете в пароварка и гответе 15 минути. Готовият десерт оставете да се охлажда в пароварката на отворен капак. Сервирайте, след като се охлади напълно.

рецептите са адаптирани от www.moirebenok.ua

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,337 преглеждания

Comments are closed.