• Няма категории

Трапеза за Благовещение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

По време на строгия 50-дневен великденски пост единствено на Благовещение и на Цветница се разрешава на трапезата да има риба. И то само ако 25 март не влиза в Страстната седмица. Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но доста богата – за пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”. Задължително се приготвя риба – печена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове. На някои места в България има традиция да се варят речни раци. Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки, но освен тях се приготвят и лучник и баници. Заедно с тези вкусотии, на светлия пролетен празник може да се пие и вино.

Ето няколко изпитани рецепти от нас.

Pastarva s burgur i bademi 2_660x430 copy

Печена пъстърва с лимоново масло и булгур
Великолепните качества на пъстървата я правят особено подходящ заместител на месото в дните на пости, а в това предложение тя е особено апетитна. Уверете се лично.

Необходими продукти за 4 порции
200 г булгур
1 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно
4 печени червени чушки
1 стрък пресен или 1 к.л. сушен джоджен
3 с. л. печени бадеми
 сокът и кората на 1 лимон
4 малки изчистени пъстърви
2 с. л. меко масло
1 к. л. черен пипер

Начин на приготвяне
Слага се да заври 500 мл вода. Прибавя се булгурът. Отстранява се от огъня и се оставя да престои така 20 мин.

През това време в сгорещения зехтин се задушава лукът, прибавят се ситно нарязаните чушки и бадемите, също и отцеденият булгур и джодженът. Подправя се с лимоновия сок и половината лимонова кора.

Маслото се разбърква с останалата лимонова кора и черен пипер. Филетата се поръсват със сол и се обтриват с лимоновото масло. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180°С около 10 мин.

Рибата се сервира с гарнитурата от булгур и лимонови резенчета.

Blaga pita_660x430

Блага пита
Предлагаме ви да отпразнувате Благовещение с този сладък обреден хляб, който е напълно постен. В него по превъзходен начин са съчетани вкусовете на стафиди и орехи, допълнени с финия аромат на ром, канела и малко карамфил.

Необходими продукти за 6 порции
5 ½ ч. ч. брашно
1 ½ ч. ч. захар
2 ч. л. бакпулвер
400 мл вода
½ ч. ч. олио
½ ч. ч. орехи
½ ч. ч. стафиди
3 с. л. ром
½ ч. л. канела
2 зрънца карамфил
  настъргана кора от 1 лимон
щипка сол

за поръсване:
4 с. л. пудра захар
½ ч. л. канела

Начин на приготвяне
Стафидите се накисват в рома за 30 мин., отцеждат се и се овалват в брашно.

В купа се смесват пресятото брашно, захарта, бакпулверът, канелата, смленият карамфил, кората от лимона и солта. В средата се прави кладенче.

В кладенчето се слагат олиото и водата. Всичко се разбърква добре с дървена лъжица. Слагат се ядките и стафидите. Пак се разбърква.

Тестото се слага в намазана с олио и поръсена с галета или брашно тава. Питата се пече на 180°С, докато клечка за зъби, забодена в центъра й, излезе суха. Още гореща се поръсва с пудрата захар, смесена с канелата.

Материалът ни е предоставен от сп. „Меню“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,569 преглеждания

Comments are closed.