Тлъсти глоби очакват родителите в Италия, ако публикуват снимки на децата си в мрежата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

internet_deca_i_roditeli_k

В Италия родителите могат да се простят със суми до 10 хиляди евро, ако публикуват снимки на децата си в социалните мрежи.

 Италианският съд постанови, че родителите нямат право да публикуват снимки на децата си в социалните мрежи без тяхното съгласие. Това решение дава правото на всяко дете, навръшило 18 години да има правото да съди своите родители за сума от три до десет хиляди евро, ако, когато е било непълнолетно майката или бащата са публикували негови снимки в която и да било световно известна социална мрежа.

Когато родителите на непълнолетното дете разпространяват негови снимки в мрежата, според италиянската правна система, те всъщност разпространяват изображения сред неопределен брой хора, включително и непознати и това се смята за умишлено злонамерено действие.

Факт е, че детските снимки могат да бъдат използвани от недобронамерени хора за създаване на детска порнография и други комерсиални дейности. Много деца, когато пораснат и осъзнаят съществуването на снимки с техните лица в мрежата често са недоволни от този факт.  Още повече голяма част от тези изображения са със вободен достъп.

Съветникът по наказателни дела и експерт в областта на авторското право и защитата на личните данни Карло Бленнино казва, че ние самите не разбираме напълно какво означава да разпространяваме лични снимки в глобалното информационно пространство. Правото на защита на личните данни на детето е точно същото като това на родителите му. Снимките на децата не принадлежат само и единствено на мама и татко.

Във всички страни от Европейския съюз вече през тази година влизат в сила нови правила, в подкрепа на правата и личните данни на непълнолетните.

Възможно ли е това скоро да стане и в България?

По информация от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,701 преглеждания

Comments are closed.