Свободни и добри хора се възпитават с много обич

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Justin-Toms

(Интервю с Жюстин Томс, майка на три деца, занимава се с онлайн медии и онлайн маркетинг, съавтор на книгата „Мисия татко“ )

Третото издание на Digital KidZ,  което се проведе благодарение на Newtrend: Media – Marketing – Events и официалния домакин НДК ни срещна с много и интересни личности.

След споделеното от Симеон Колев за мисията му на татко, ви представяме другият виновник за осъществяването на проекта „Мисия татко“ – Жюстин Томс.

Жюстин е щастлива майка на две момчета и едно момиченце, и макар и да не е татко, има много какво да ни каже за отглеждането и възпитанието на децата отвъд технологиите и изобщо за родителствто.

misiya-tatko-korica

П7: Откъде дойде вдъхновението да се включите в създаването на „Мисия татко“?

Жюстин Томс: Вдъхновението са самите деца, а крайният резултат – книгата. От досегашните отзиви, които получаваме, разбираме,  че книгата се приема много добре. Лека и лесна за четене, тя е пълна с наши лични примери от реалния живот за това как ние самите възпитаваме свободни и отговорни деца в тази дигитална ера.

П7: Симеон Колев сподели вече с нас, че всъщност книгата е строго таргетирана към татковците? Къде останаха майките?

Жюстин Томс: Истината е, че в момента с друг съавтор вече работим върху нова книга „Мисия мама“, така че, надяваме се, още следващата година да има продължение на „Мисия татко“. Но, иначе, да, книгата е адресирана към бащите, но тя е по-скоро насочена към семействата. Във отглеждането и възпитанието на децата има казуси, които трябва да се решават заедно. Разбира се, в нашия случай се опитахме по-скоро да насърчим бащинството – такова каквото то трябва да бъде – отговорно, забавно и приятно, което ние смятаме, че е възможно и напълно постижимо.

П7: Как успяхте да съчетаете енергията си с тази на таткото Симеон Колев?

Жюстин Томс: Много хубаво ни се получи, защото заедно разработихме основните теми, които смятахме, че е нужно да включим в „Мисията“ , а след това започнахме да запълваме с истории и накрая се получи така, че читателят не може да познае коя част е негова, коя моя, което е много хубаво в крайна сметка, има синергия.

П7: Какво бихте казали на родителите във връзка със събитието Digital KidZ и тематиката, която то засяга?

Жюстин Томс: Родителството в днешно време е много сложно именно благодарение на технологиите. От една страна родителите трябва да намерят баланса във възпитанието, да не наруши традициите във това възпитание, а от друга то да не бъде прекалено строго и ограничаващо или прекалено либерално по отношение на дигиталните технологии. Според мен, децата трябва да имат възможността да играят, да имат достатъчно време за физическа активност, но да не им се отнема и времето за занимания с дигиталните устройства, защото все пак това е бъдещето, т.е. класическите игри, физическата активност да се съчетават и балансират със заниманията с модерните технологии.

П7: Вие като родител как постигате този баланс?

Жюстин Томс: Опитвам се да намирам златната среда. Определено им позволявам да се занимават с дигиталните устройства, но същевременно моите деца спортуват, занимават се с изкуство – рисуваме заедно, играем заедно на други игри, гледаме филми заедно. Имаме активно и пълно с положителни емоции време заедно.

П7: Кога родителите трябва да „пуснат духа от бутилката“ и да покажат на децата си възможностите на модерните технологии?

Жюстин Томс: Този момент трябва да е естествена част от възпитанието. Има родители, които държат децата си далеч от компютъра до 7-та, дори до 10-та година, което според мен, не е много правилно. Разбира се, и другата крайност – от годинка-две децата да боравят с телефони и таблети също не е правилно. Някъде по средата е истината, смятам, че около седмата-осмата година е един добър период за това запознанство.

П7: Как се възпитават свободни и добри хора в днешно време?

Жюстин Томс: На първо място с много обич. Родителите трябва да си обичат децата и да се опитват да имат време с тях, което да не е само пред устройствата, останалото ще се намести само.

 

Материала подготвиха:
Диана Стойчева
Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,751 преглеждания

Comments are closed.