Световен ден на целувката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Днес, 6 юли е световен ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване.

Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

От много време различни здравни организации призовават хората да се целуват по-често, тъй като полезно за здравето. Доказано е, че докосването с устни всъщност провокира доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута).

Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата – т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Също така специалистите са изчислили, че средно човек се целува около 14 дни от живота си или средно по 100 хил. пъти

Така че да се целуваме по-често и по-продължително! Може само да спечелим!

Една от най- известните фотографии в света е на френския фотограф Робер Дуано. Това е  „Le baiser de l’hôtel de ville“ („Целувка пред кметството”), заснета през 1950 година и публикувана на 12 юни същата година в Life. На нея влюбена двойка се целува в Париж.

Фотографията се приема за една от най-романтичните снимки, правени някога. Разпространена е с повече от 500 000 плаката и над 400 000 картички.

Коя е влюбената двойка? Това остава мистерия до 1992 година. Много двойки претендират, че са те и се водят дори съдебни дела. Истината е, че това са двама млади актьори – Françoise Delbart (20) и Jacques Carteaud (23). Любовта им просъществува само 9 месеца. По-късно Франсоаз става актриса, а Жак зарязва актьорската професия и се занимава с производство на вино.

 

Вижте и кои са най-известните филмови целувки

„Отнесени от вихъра“ (1939) с участието на Вивиан Лий и Кларк Гейбъл

„Закуска в Тифани“ (1961) с участието на Одри Хепбърн и Джордж Пепард

„Мръсни танци“ (1987), с участието на Патрик Суейзи и Дженифър Грей

„Дух“ (1990), с участието на Патрик Суейзи и Деми Мур

„Епохата на невинността“ (1993), с участието на Даниел Дей Луис и Мишел Пфайфър

„Моето момиче“ (1991), с участието на Макколи Кълкин и Ана Клъмски

„Когато Хари срещна Сали“ (1989). Участват Били Кристъл и Мег Райън.

„Ромео и Жулиета“ (1968), с участието на Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси

„Хубава жена“ (1990). Участват Джулия Робъртс и Ричард Гиър

„Лейди и Скитника“ (1955), режисура: Клайд Джероними, Уилфред Джаксън и Хамилтън Луск 

„Кажи нещо“ (1989), с участието на Джон Кюсак и Ион Скай

„Влюбеният Шекспир“ (1998). Участват Гуинет Полтроу и Джоузеф Файнс

„Спайдърмен“ (2002), с участието на Тоби Магуайър и Кирстен Дънст

„Тетрадката“ (2004), с участието на Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс 

„Титаник“ (1997), с участието на Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет

„Каквито бяхме“ (1973), с участието на Барбра Стрейзънд и Робърт Редфорд

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,990 преглеждания

Comments are closed.