Суперхрани срещу астма и алергии

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

download (1)

Според статистиките броят на децата, страдащи от алергични реакции или астма, се е увеличил значително през последните 10 години. Причините за това можем да търсим, както в замърсения въздух, пестициди, ГМО, така и в неправилното хранване на децата в най-ранна възраст.

Най-силно оръжие в борбата с тези проблеми е поддържането на имунната система в добро състояние, което зависи най-вече от качеството на храните, които консумираме. Представяме ви някои суперхрани, които могат да подпомогнат този процес.

Коприва

Копривата съдържа множество полезни активни съставки: флавоиди (кверцетин, кемферол, рутиносид), неутрализиращи действието на свободните радикали. Също така съдържа калций, калий, желязо и силикати, които имат благотворно действие върху организма. Високото съдържание на флавоиди и калий обясняват диуретичното функции и способстването на детоксикацията на организма. Има противоалергично действие и облекчава симптомите при простуда и грип.

Чесън

Консумацията на чесън може да подпомогне съществено борбата срещу алергиите. Някои проучвания сочат, че той облекчава алергичния ринит, а сокът от него може да бъде използван срещу неприятните сърбежи. Освен това чесънът е изключително мощен естествен антибиотик и се бори успешно срещу най-различни видове бактерии и гъбички.

Зелен чай

Зеленият чай е мощен антиоксидант и е изключително полезен за пречистването на организма от токсини и подобряването на работата на черния дроб. Според все повече експерти именно в детоксикацията се крие ключът към трайното премахване на алергичните реакции.

Авокадо

Авокадото е плод, богат на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С и Е. Съдържа много повече протеини отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето и предпазва от запушване кръвоносните съдове. Има антиоксидантно и противоаллергично действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма и понижава и високия холестерол.
Авокадото е плод, който съдържа желязо и е много подходящ за болни от анемия.

Семена от Чиа

Макар у нас да са популярни отскоро, семената от Чиа Семената са се използвали като храна и лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Проучване, включващо дългосрочно използване на омега-3 добавки при астматици потвърждава, че тези хранителни вещества могат да доведат до значително намаляване на симптомите на астмата, особено при тези, които страдат от алергия-астма.
Броколи

Този зеленчук е от групата на суперхраните, които влияят на имунната система, противодейстстват на астмата и алергиите като стимулира белите кръвни телца. Има антибактериално действие. Прочиства от химикалите, които ежедневно приемаме с храната си.

 

Вижте още:

Хранителните алергии при деца – какво трябва да знаем и как да се справим

Киселото мляко – най-добрият естествен пробиотик

Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

Да излекуваме настинката и кашлицата с домашни средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,045 преглеждания

Comments are closed.