Стивън Хокинг: „Жените. Те са пълна мистерия.“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stephen_Hawking.StarChildБританският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес.

„Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години“, пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Гениалният учен е починал в дома си близо до Кембридж, съобщават от семейството му.

„Ще го помним с красивия му ум и невероятното чувство за хумор, добавят те.“

„Неговият кураж и постоянство, с неговия блясък и хумор, вдъхновяваха хората по цял свят“, се изтъква още в съобщението за смъртта му.

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. той е диагностициран с амиотрофична склероза и лекарите му дават не повече от две години живот. 22 години по-късно, след пневмония, му правят и трахеоктомия, която го лишава от способността да говори и той започна да използва реч синтезатор.

Сериозното заболяване не е пречка Хокинг да се превърне в един от най-известните теоретични физици на нашето време. Основното поле на неговите научни изследвания са космология и квантова гравитация. Голяма част от времето си той посвещава на изучаването на черните дупки. Автор е на теорията за „изпарението“ на черни дупки, дължащи се на радиация (това явление се нарича „Хокинг лъчение“).

Стивън Хокинг е автор на много популярни научни трудове, включително „Кратка история на времето“, „Черни дупки и млади вселени“, „Светът накратко“ и други.

Приятелят на Хокинг – друг известен физик Нийл деГрас Тайсън, заяви, че смъртта на Хокинг е оставила „интелектуален вакуум“.

Хокинг отхвърляше тезата за задгробен живот след смъртта, като казваше, че това е убежище за страхливците. „Живях под заплахата от ранна смърт през последните 49 години от живота си“, споделяше гениалният учен. „При все това аз не се страхувам от смъртта, но и не бързам да умра. Има толкова неща, които трябва да свърша преди това!“

Попитан за смисъла на човешкото съществуване в интервю пред „Гардиън“, Хокинг казва, че нашият мозък е като компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят.

„Няма рай и живот в отвъдното за развалените компютри, това е само една красива приказка за хора, страхуващи се от тъмнината!“

„Доколкото съществува такава сила като гравитацията, Вселената би могла да създаде себе си от нищото. Не е необходим Бог, за да запали „огъня“ и да накара Вселената да работи“, казва Хокинг в книгата си The Grand Design.

Запитан в едно интервю по повод неговата 70-годишнина за какво мисли през повечето време, той отговаря: “За жените. Те са пълна мистерия“.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,314 преглеждания

Comments are closed.