Стартира система за издирване на изчезнали деца чрез Facebook

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

izcheznali-deca

МВР и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) стартираха системата AMBER Alert, която ще изпраща информация за изчезнали деца до социалната мрежа „Фейсбук“, откъдето тя ще бъде разпространявана до потребителите.

„При получаване на сигнал за изчезнало дете, което отговаря на заложените изисквания между компетентните органи и „Фейсбук“, се изпраща сигнал до ГДБОП. След това ще бъде правена проверка на информацията и ще се изготви т. нар. постер – уеб страница с подробна информация за изчезналото дете, която може да доведе до бързото му откриване“, обясни зам.-директорът на вътрешните работи Красимир Ципов на пресконференция в понеделник.

Съобщение ще бъде изпращано от „Фейсбук“ до всички потребители в радиус от 200 км от изчезналото дете. ГДБОП предоставя телефон 02/982 83 53, на който да се подава информация и който ще работи денонощно. Системата няма да може да бъде използвана за стари случаи с изчезнали деца. Сигнали могат да се подават и на тел. 112.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че информацията ще излиза колкото е възможно най-бързо във „Фейсбук“, като това обикновено се случва 30 мин. след сигнала от ГДБОП към социалната мрежа.

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

814 преглеждания

Comments are closed.