Сребърната лъжичка и първото зъбче

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

silver spoon1

Традицията повелява бебето да се захрани със сребърна лъжичка, когато прорасне първото зъбче.

Историята със сребърната лъжичка и първото зъбче има дълговечни корени в редица култури. Традицията повелява бебето да бъде захранено със сребърна лъжичка при поникването на първото зъбче. Трудно е обаче да се каже защо точно тогава, защо точно със сребърна лъжичка и какво ще последва, ако традицията не се спази.

Появата на първото зъбче е едно от важните събития в живота на родителите. То е свидетелство за правилното физическо развитие на бебето и за това, че е време детето да бъде захранено с твърда храна, първата от които обичайно е пюре.

Периодът на появата на първото зъбче при различните деца е доста широко понятие. Той варира от третия месец до шестия, а понякога и до дванайстия месец. Поради това много бебета биват захранени с пюрета още преди появата на първо зъбче. Така че, при много деца захранването с лъжичка е доста разтегливо понятие.

Нашите майки са ни захранвали със сребърни лъжички по стара семейна традиция и често ценният прибор се е предавал по наследство от поколение на поколение. Лъжичките са имали не само сантиментална стойност, а са били истински произведения на ювелирното изкуство, чиято цена е била доста висока. Не всеки в миналото е имал възможността да притежава такава. Често лъжичката се е подарявала от баба на внуче. Реално това е символичен подарък, свързан с появата на първото зъбче на бебето и до голяма степен именно в това се състои смисълът на тази традиция – да бъде материализирано по някакъв начин доброто отношение на по-възрастните към младите и към тяхното дете, като по този начин първите оставят в наследство ценна вещ на детето, която да му напомня за тях, когато порасне.

Какви са ползите от това да храним бебето със сребърна лъжичка?

Учените все още нямат научно обоснован отговор на този въпрос. Смята се, че среброто има антибактериални и противогъбични свойства, които го правят предпочитан материал за изработката на прибори за хранене, но някакъв особено специален и изключителен ефект от използването на сребърна лъжичка за хранене не е познат.

Съвременните майки почти не се замислят върху това от какъв материал да приборите, с които захранват бебета си, достатъчно е да са максимално безопасни и удобни.

Добре е да се знае, че среброто, макар и да има антисептични свойства има и своите „тъмни“ страни, потвърдени от редица научни изследвания. То е  от групата на т.н. тежки метали и притежава свойството да се натрупва в организма.

Какво смятат педиатрите за сребърните прибори и храненето на бебетата?

Те определено не виждат никакви специални предимства на сребърните лъжички при захранването на бебетата. Нямат и доводи „против“, така че, изборът остава за родителите – дали да използваме сребърна лъжичка или да я запазим като скъп подарък от някой близък по повод появата на първото зъбче.

Въпросът: „Сребърна или пластмасова лъжичка да изберем за захранване след появата на първото зъбче?“ има един универсален отговор – „Важно е детето да започне да се храни с твърда храна.“ Що се отнася до прибора, с който ще му я поднесем, той може да е направен от всякакъв материал, достатъчно е да не е токсичен и да не предизвиква химическа реакция с храната. Материалът, от който е направена лъжичката има по-скоро психологически ефект и няма нищо общо с ползите за развитието на детето.

Първите седем 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,713 преглеждания

Comments are closed.